Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Účinok meďnatých hnojív je už v praxi veľmi dobre známy. Avšak ide skôr o sulfáty medi alebo chelátované meďnaté hnojivá, ktoré sa tvoria spojením organických molekúl s meďnatým iónom.

Controlphyt Cu je meďnaté hnojivo na báze glukonátu meďnatého. Táto organická zlúčenina je stále málo známa konvenčnému spektru slovenského poľnohospodárstva a preto jej chceme dať opäť priestor.

Čo to vlastne GLUKONÁTY?

Ide o organické zlúčeniny, ktoré vznikajú z kyseliny glukónovej a kovových iónov, ako sú napr. vápnik, zinok, železo, meď a iné. Používajú sa ako chelátové činidlá, ktoré zlepšujú využitie kovových iónov v priemysloch ako sú potravinárstvo, farmácia, kozmetika a výroba hnojív.

Glukonáty sú vo vode rozpustné soli, ktoré sú veľmi dobre prijateľné rastlinnou a živočíšnou bunkou. Ich formulácia, ktorá nám umožňuje získať lepšie technicko-agronomické výsledky.

Funkcia iónov naviazaných na glukonáty sa stávajú systémovou. Najdôležitejším efektom týchto zlúčenín je, že zabezpečujú rýchly príjem do cievneho systému rastliny s malým množstvom iónov. T.z. že glukonátové hnojivá nemusia mať v sebe vysoký podiel kovov ale ich prijateľnosť rastlinou je omnoho vyššia ako u bežných formulácii.

Controlphyt Cu – je  meďnaté hnojivo významne podporujúce zdravotný stav rastlín.

Obsahuje glukonát meďnatý, ktorý sa podieľa na správnom fungovaní metabolizmu rastlín. Pôsobí pri prevencii fyziologických problémov spôsobených nedostatkom medi vo všetkých druhoch plodín a na zvýšenie sebaobrany rastliny. Meď zasahuje do aktivity množstva bunkových proteínov a tie sa podieľajú na základných funkciách rastlinných buniek, ako je fotosyntéza, bunkové dýchanie, tvorba bunkových stien a antioxidačná obrana.

Controlphyt Cu obsahuje 6,5% (91g/l) medi spojenej s molekulami organického glukonátu, ktorá je jednou z „prírodných“ foriem používaných na transport medi v rastlinách. Dávka do hektára sa pohybuje od 1-3 l. Po aplikácii sa rýchlo vstrebáva cez listy a distribuuje sa cez xylém do všetkých častí rastliny, kde stimuluje produkciu fytoalexínov, ktoré sú spoluzodpovedné za obranné reakcie rastliny proti patogénom. Posilňuje odolnosť voči stresu, zvyšuje výnosy o 3-11%, zlepšuje kvalitu plodov a jednoznačne podporuje celkový zdravotný stav plodín. Tieto informácie pramenia z 10 ročnej praxe tímu fi. ORGANIX s týmto produktom.

Pri dodržaní odporúčaných dávok, táto organická zlúčenina je netoxická a dobre kompatibilná s celým spektrom biostimulantov a prípravkov na ochranu rastlín. Výhodou je aj použitie v ekologickom poľnohospodárstve, kde je tento produkt už dobre etablovaný.

 

Ing. Róbert Kysler, ORGANIX, s.r.o.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov