Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Aj ceny sóje ostatný mesiac ukázali vzostup na nové niekoľkoročné cenové maximá. Komoditu tlačili nahor jednak ďalej sa znižujúce odhady tohtoročnej produkcii v Brazílii, ktorú niektorí analytici už očakávajú len na úrovni 120 mil. ton, no i vďaka konfliktu na Ukrajine, ktorá vyhnala do výšin ceny ropy a s ňou i ceny rastlinných olejov vrátane sójového.

USDA vo svojom marcovom WASDE reporte podľa očakávaní medzimesačne ďalej znížilo odhad produkcie sóje v Brazílii, Argentíne a Paraguaji kumulatívne o 9,5 mil. ton, pričom od začiatku roka tak ministerstvo okresalo odhad produkcie týchto krajín o takmer 33 mil. ton.

Stále pritom platí, že pre Brazíliu USDA ešte môže ďalej redukovať svoj odhad, keďže aktuálne tento leží na 127 mil. ton, čo je stále približne 6 mil. ton nad konsenzom brazílskych analytikov. Sója tak môže mať ďalšie prorastové impulzy. Rovnako tak pri rope môžeme očakávať, že jej cena sa kvôli dianiu vo východnej Európe ešte môže vytiahnuť vyššie smerom k novým rekordom, čo by znamenalo i vyššie ceny rastlinných olejov.

Sója na burze CBoT tak má šancu v ďalšom období minimálne vyrovnať svoje historické cenové maximum z roku 2012 (17,89 USD za bušel), a ak sa ďalej skomplikujú dodávky ruskej ropy, potom môže sója z toho vyťažiť aj prípadný vzostup svojej ceny na nové rekordy.


David Karkulín

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov