Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Od 1. augusta bola obnovená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 20 % na živý dobytok, surové kravské mlieko a iné poľnohospodárske suroviny. Ministerstvo poľnohospodárskej politiky Ukrajiny podporuje Združenie prvovýrobcov mlieka (AVM) v potrebe dôsledného zníženia sadzby DPH na 14 % v celom potravinovom reťazci.

"Na prispôsobenie podnikania a štátnej daňovej služby novým daňovým požiadavkám je potrebné stanoviť prechodné obdobie. Iniciatívu zameranú na zníženie DPH v celom reťazci pre účely sociálnej podpory spotrebiteľov naďalej podporujeme," uviedol námestník ministra.

AVM od roku 2016 obhajuje potrebu zníženia daňového zaťaženia podnikania a zvýšenia dostupnosti potravinárskych výrobkov, najmä mliečnych, pre bežných Ukrajincov. Na uplatnenie práva na primerané potraviny (schválené FAO v roku 2004) vo vyspelých krajinách civilizovaného sveta alebo v krajinách, ktoré sú na ceste k takémuto rozvoju, sa uplatňujte postup znižovania daňového zaťaženia koncových užívateľov - predovšetkým DPH. Ide o zníženie dane na potraviny, ktoré sú v spotrebnom koši hlavné. Krajiny EÚ uplatňujú predovšetkým znížené (preferenčné) sadzby DPH na niekoľko tovarov dôležitého sociálneho významu, medzi ktoré patria mliečne výrobky: v Poľsku - 5%, Nemecku - 7%, Francúzsku - 5,5%, Holandsku - 6%, Taliansku - 10%.

AVM preto zdôrazňuje potrebu znížiť sadzbu DPH na spoločensky významné potraviny v celom dodávateľskom reťazci, s distribúciou na pulty predajní. Vďaka tomuto kroku budú potraviny pre spotrebiteľov dostupnejšie, čím sa skutočne zaistí právo občanov na primerané potraviny. AVM preto odporúča, aby mliekové farmy pokračovali v rokovaniach o cenách surovín bez DPH. Zároveň pripomína, že ide o svetovú prax, pretože cena vrátane DPH neodráža skutočnú dynamiku cien na trhu.

 

Zo zdrojov avm-ua preložil a upravil

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov