Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Téma mesiaca aktuálneho vydania Slovenského CHOVu je zameraná na nové technológie v chove nosníc. Pokrok je určite jednou z priorít, ktorá prispieva k zavádzaniu noviniek do každodenného života. V prípade nových technológií, ktoré musia zavádzať chovatelia nosníc, však toto konštatovanie nemusí platiť vždy. Kým prechod z klasických klietok na klietky obohatené bolo možné vnímať ako istý stupeň progresu, zavádzanie voliérových, resp. voľných chovov je istým spôsobom krok späť.

 

Je na zváženie, či dôraz na „pohodu“ nosníc, na ktorý sa odvolávali autori predmetnej legislatívy, nie je prehnaný. Ak by neboli sliepky v pohode v obohatených klietkach, zrejme by neznášali viac vajec (navyše, čistejších a menej poškodených), nemali by nižšiu mortalitu a nižšiu spotrebu krmiva na jedno vajce. Nehovoriac o tom, že prostredie v halách s voliérami je omnoho prašnejšie a má vyšší obsah amoniaku. Majitelia fariem nosníc majú problém nielen so získavaním pracovníkov do týchto technológií, ale aj s udržaním súčasných pracovníkov, ktorí by radšej uprednostnili doterajšie riešenia.

Obchodné systémy, záujmové združenia a jednotlivci, ktorí vytvorili enormný tlak na legislatívcov argumentovali aj tým, že spotrebitelia si želajú menšie „utrpenie“ zvierat. Otázne je, či budú spotrebitelia ochotní priplatiť si za vajcia, pretože minimálne v postkomunistických krajinách je to otázne. Najnovšia iniciatíva európskeho parlamentu síce mierne predlžuje prechodné obdobie na výmenu technológií, termín na ich výmenu je však stále neúnosne krátky. Európski legislatívci chcú v EÚ zakázať akýkoľvek chov hospodárskych zvierat v klietkach. Niektorí z nich však ani nevedia, čo vlastne zakazujú. Nemenovaný slovenský europoslanec sa nechal počuť, že sa zakáže aj chov zajacov v klietkach. Obávam sa, že takýto „odborníci“ by dokázali zakázať aj používanie jadrových krmív. Prečo? Lebo sú jadrové.

 

Marián Dukes, Slovenský CHOV

Článok bol publikovaný v Slovenskom CHOVe č.7-8/2021 na s.3.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu. 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov