Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Pastviny na farme v Turčeku, patriacej do krátkeho obchodného reťazca Farmfoods, sú plné oviec a tak na pulty jeho predajní prichádza nepasterizovaný čerstvý 100 % ovčí syr a  100 % ovčia nepasterizovaná bryndza.

 

Ich chuť je typicky výrazná a špecifická. V takomto mlieku sa odráža atraktivita lokality, nadmorská výška, čerstvá paša a voľný pohyb zvierat na neznečistenom vzduchu. Bahnice produkujú v májovom čase chuťou zákaznícky najatraktívnejšie mlieko, z ktorého sa vyrábajú vyhľadávané májové ovčie výrobky.

„Mlieko z prvých dojení je špecifické, preto farmári v Turčeku denne skúšali jeho kvalitu, senzoricky mlieko posudzovali, testovali zrážanlivosť syridlom, a až keď sú všetky parametre vhodné môže sa z tohto mlieka vyrábať syr,“ hovorí Tomáš Németh, výkonný riaditeľ reťazca Farmfoods.

Nepasterizovaný čerstvý 100 % ovčí syr z Bryndziarne Horný Turček je vyrobený je z najkvalitnejšieho čerstvého ovčieho mlieka od oviec, ktoré sa pasú na podhorských lúkach. „Výroba prebieha za prísnych hygienických podmienok, čo umožňuje vyrobiť kvalitný voňavý syr, zabaliť ho a dodať k zákazníkom po celom Slovensku už nasledujúci deň,“ pripomína Pavol Ďurkáč, výrobný riaditeľ Farmoods.

 

Tradičným znakom májovej bryndze je sladkosť, šťavnatosť a typické vŕzganie pod zubami. Ide o sezónny syr, ktorého hlavnou surovinou je nepasterizované surové ovčie mlieko. Bryndza je pripravovaná syrením, krájaním a tvarovaním.

 

Na Farme Turček sa každé leto pasie viac ako 600 oviec najmä plemena Zošľachtená valaška, ktoré počas sezóny nadoja 72 000 l vysokokvalitného horského ovčieho mlieka. To sa priamo v Turčeku spracúva na čerstvý ovčí nepasterizovaný syr, nepasterizovanú 100 % ovčiu bryndzu, kyslú žinčicu a skladovaný ovčí syr, ktorý sa mimo sezóny používa na výrobu zimnej bryndze.

 

„Považujeme za dôležité, aby ľudia čítali etikety nakupovaných potravín, prehodnocovali, za čo a koľko platia, a pri výrobkoch z ovčieho mlieka sledovali najmä obsah pasterizovaného kravského mlieka. To je totiž častou náhradou drahšieho a zdravšieho ovčieho mlieka,“ apeluje riaditeľ reťazca Farmfoods.

 

Tlačová správa event2all

 

(krátené)

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov