Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Chov mliekového dobytka na Slovensku sa v poslednej dobe dostáva do neľahkej pozície.

Z viacerých pripravovaných politík a stratégií je evidentný plošný tlak na výraznú ekologizáciu celého agrosektora.

Chovateľ musí pravidelne zohľadňovať široký okruh faktorov, ktoré priamo aj nepriamo ovplyvňujú jeho činnosť a testujú udržateľnosť osvojených postupov. Chov HZ je preto vo svojej samej podstate veľmi zložito štruktúrovaný systém. Tieto udalosti sa navyše odvíjajú v širšom spoločenskom kontexte, s globálnymi vplyvmi. Komplexné hodnotenie ekonomických dopadov jednotlivých scenárov ďalšieho vývoja preto nie je ľahké sledovať a vyhodnocovať, a to aj pre skúsených agromanažérov.

Nezávislý profil farmy

V NPPC – Výskumnom ústave živočíšnej výroby z tohto dôvodu od roku 2015 rozpracovávame balík internetových podporných aplikácií pre chovy hovädzieho dobytka, ktoré sú súčasťou platformy EkonMOD. Interaktívne web-aplikácie umožňujú nezávislú kvantifikáciu dopadov rôznych manažérskych rozhodnutí v konkrétnych regiónoch a chovoch. Sú kombináciou biologických zákonitostí s regionálnymi ekonomickými a výrobno-klimatickými aspektmi výroby surového kravského mlieka, rešpektujúc pritom globálne trendy. Ľahko-ovládateľné manažérske nástroje sú zoskupené podľa tematických okruhov riešenej problematiky. Nástroje - moduly pracujú nezávisle na sebe a umožňujú užívateľovi modelovať efektívnosť manažérskych rozhodnutí s dopadom na trend vývoja ekonomiky chovu. Údaje sú do procesu modelovania vkladané interaktívne užívateľom prostredníctvom užívateľsky prívetivého rozhrania, ktoré umožní intuitívne pracovať so zvoleným modulom. Údaje sú viditeľné a použiteľné len samotným užívateľom a neuchovávajú sa v databáze k následnému použitiu.

Priebežná správa za uplynulý rok

V samostatnej aplikácii EkonMOD milk, ktorá pomáha pri manažérskom riadení mliekovej farmy sa kontinuálne zoberáme analýzou produkčných a reprodukčných ukazovateľov. V roku 2020 sa zrealizovalo prepojenie aplikácie s údajmi z krmovinárskej základne (Národná databáza krmív - SLOVFIC). Zároveň bola rozšírená možnosť výberu krmív na ľubovoľné, užívateľom definované kombinácie 5 krmív a 5 kŕmnych zmesí, vrátane možnosti vyšpecifikovania vlastného (iného) krmiva. Doplnila sa možnosť hodnotiť mliekovú farmu, ktorá výkrm nerealizuje. Paralelne bola zapracovaná možnosť hodnotenia chovu uplatňujúceho pastvu, stanovením dĺžky pastevnej sezóny. Produkcia čerstvého hnoja bola doplnená o produkciu hnojovice. V časti Výroba krmív a potreba pôdy je aktuálne umožnené stanovenie koeficientu pre konzervovanie a konzervačné a skladovacie straty. Spolupracujúci podnik AGB Beňuš, družstvo sa podieľal na úpravách vo funkcionalite aplikácie a podrobnému testovaniu v podmienkach svojho chovu.

Pracovný program pre rok 2021

Činnosť výskumného tímu bude zameraná na nové technické riešenie aplikácie, ktoré význame rozšíri funkcionalitu pre užívateľa. Použitie nebude limitované pre PC, ale bude spustiteľné aj na mobilnom telefóne. Dôležitým momentom budú prípravné práce na integrácii jednotlivých modulov do jednej aplikácie. Nadviažeme sa naše predošlé skúsenosti a poznatky, ktoré čerpajú členovia tímu jednak v zahraničí a jednak na domácej pôde – na konkrétnych farmách. Významné bude aj tematické a praktické prepojenie s výskumným a vývojovým zámerom Dlhodobého strategického výskumu v rámci projektu Smartfarm Udržateľné systémy inteligentného farmárstva zohľadňujúce výzvy budúcnosti, ktorý je spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Na predmetnej webstránke s verziou aplikácie pre mliekového chovy registrujeme viac ako 13 000 návštevníkov a pozitívne ohlasy z praxe. Na vývoji a výskume modulu pre mliekové chovy sa podieľa široký tím odborníkov, pripomienkovanie a návrhy na spoluprácu sú aj naďalej vítané.

Ing. Miroslav Záhradník, PhD.

Ing. Ján Huba, CSc.

Ing. Vojtech Brestenský, CSc.

Ing. Ondrej Pastierik, PhD.

Ing. Milan Kumičík


Snímka z aplikácie EkonMOD milk, ktorá zachytáva vstupný formulár reprodukčných ukazovateľov v chove mliekového dobytka

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov