Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Pripraviť pôdu a zasiať v optimálnom čase nestihla počas tejto jesene drvivá

väčšina poľnohospodárov. Lepšie obstáli tí, ktorí disponujú modernými a výkonnými strojmi, schopnými pracovať kvalitne tiež v prípade sťažených podmienok. Aj v tejto súvislosti sa Agrodružstvu Bystré oplatilo tento rok investovať do nového diskového náradia Pöttinger Terradisc.

Agrodružstvo Bystré – stálica medzi najlepšími v agrosektore

Hospodárske výsledky zaraďujú tunajšie družstvo pravidelne medzi najlepších na Slovensku. Na poľnohospodárstvo tu pozerajú komplexne, preto sa venujú aj ekonomicky a personálne náročným odvetviam, k akým bezpochyby patrí chov dojníc a oviec. Úspešne sa im darí nachádzať nových ľudí pre obsluhu strojov, ktorí postupne nahrádzajú odchádzajúcich do dôchodku. Neporovnateľne ťažšie je ale nájsť niekoho na starostlivosť o zvieratá, pritom celkovo je tu veľmi dobrý pracovný kolektív. V súčasnosti riešia jednu veľkú výzvu, po 45 rokoch potrebujú nájsť nového baču k ovciam.

Agrodužstvo Bystré hospodári v okrese Vranov nad Topľou na celkovej výmere 1715 ha poľnohospodárskej pôdy, z toho je približne 1200 ha ornej. Pôdy sú v chotári rôzne, ich úrodnosť klesá smerom k lesom, pričom najúrodnejšie ležia v blízkosti rieky Topľa. V osevnom postupe nájdeme zastúpené všetky bežné plodiny, vrátane krmovín pre potreby živočíšnej výroby. Neustupujú ani od pestovania repky, napriek značným škodám, ktoré spôsobuje divá zver. Na druhej strane si veľmi dobre uvedomujú jej úlohu vynikajúcej predplodiny pre obilniny.

Nový Pöttinger Terradisc 6001

V miestnom chotári nie je vôbec nezvyčajné nájsť polia so značnou prímesou kameňov. Stroje na spracovanie pôdy preto dostávajú poriadne zabrať, čo sa prejavuje aj na životnosti opotrebiteľných dielov. K najnovšej investícii do strojového parku hovorí Ing. Miroslav Košč, predseda Agrosružstva Bystré: „Doteraz sme vlastnili len podmietače so záberom do 4 metrov a nestíhali sme už podmietky. Preto sme sa rozhodli kúpiť nový Pöttinger Terradisc s pracovným záberom 6 metrov. Okrem podmietok nachádza využitie aj pri predsejbovej príprave pôdy. Tento stroj pracuje kvalitne, zaznamenali sme s ním podstatné zvýšenie výkonnosti a zníženie spotreby v prepočte na hektár.“ Len dodáme, že stroj majú vo vlastníctve od začiatku leta.

K spokojnosti so značkou Pöttinger nemalou mierou prispieva aj predajca – spoločnosť MOREAU AGRI. V spoľahlivosti dobre sekunduje taktiež ich servis a zásobovanie náhradnými dielmi.

Štefan Ščecina

AGROMAGAZÍN

Foto: Juraj Kandera

foto-bystre1

Foto 1: Za úspechmi Agrodružstva Bystré stojí pracovitosť ľudí. Na snímke zľava: Obsluha strojov Jaroslav Bublavý, mechanizátor Andrej Mihalčin, zástupca spoločnosti MOREAU AGRI Ing. Ľuboš Andráš a pomocný mechanizátor Ing. Ondrej Gajdoš.

foto-bystre2

Foto 2: Diskové náradie Pöttinger Terradisc 6001 je možné použiť univerzálne na podmietky a predsejbovú prípravu pôdy na jar alebo jeseň.

foto-bystre3

Foto 3: V Bystrom znamenal Pöttinger zvýšenie výkonnosti a zároveň zníženie spotreby PHM.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov