Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Chov dojníc a výroba mlieka má v rámci chovu hovädzieho dobytka prioritné postavenie.

Nestačí však len vnímať kvalitu surového kravského mlieka. Na chov dojníc je potrebné pozrieť sa v širšom kontexte čistoty. Ide o čisté telenie, ležovisko, dojáreň, stroje ale aj priestory, kde sa pohybujú ľudia.

Agroskupina Poľnovtáčnik, ktorá hospodári na výmere 6 500 ha pôdy sa prioritne zameriava na výrobu mlieka. Kravského aj ovčieho. „Chováme 1 150 dojníc na dvoch strediskách a 3 000 oviec. Chov oviec nám zabezpečuje ročnú produkciu ovčieho mlieka na úrovni asi 700 000 litrov a do budúcnosti počítame s jej nárastom,“ hovorí Daniel Frauenschuh, ktorý agroskupinu vedie. V minulosti išlo o úpadkové spoločnosti, ktoré dnes dokážu poskytovať prácu stopäťdesiatim stálym zamestnancom. Celá ekonomika fariem je pritom postavená na kvalite mlieka a mäsa. „Mlieko je husté a vie to oceniť aj náš odberateľ z Bánoviec nad Bebravou, ktorý je profilovaný najmä na výrobu syrov a jogurtov. Priemerná denná úžitkovosť na dojnicu presahuje 25 litrov,“ informuje Frauenschuh. Nezabudne však zdôrazniť, že pri tak kľúčovej komodite ako je pre nich surové kravské mlieko je extrémne dôležitá čistota priestorov.

Výkonný pomocník s všestranným využitím

„V dojárni máme umiestnený horúcovodný vysokotlakový čistič Kärcher HDS 8/18. Ten využívame na dennodenné čistenie priestorov pred dojárňou aj na sanitačné účely v dojárni,“ povedal Tomáš Krivek, hlavný mechanizátor Poľnovtáčniku. Spoločnosť disponuje po spokojnosti s vysokotlakovým čističom Kärcher v živočíšnej výrobe ešte s jedným strojom rovnakého typu.

Vymeň starý za nový

Efektivita a hospodárnosť, čistota a hygiena, funkčnosť a kvalita. To všetko ponúka značka Kärcher v agrosektore, pre ktorý má do konca novembra pripravenú špeciálnu akciu Vymeň starý za nový. Dajte zbohom starému horúcovodnému tlakovému čističu a siahnite po novom. V rámci jesennej akcie môžete získať „šrotovné“ až vo výške 730 €. Viac informácií na www.karcher.sk

logo-Karcher

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov