Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

/AGROBIZNIS/

Plodiny:

Ceny plodín pokračovali vo svojom raste i počas uplynulého týždňa

a to napriek tomu, že zverejnené reporty USDA nevyzneli až tak prorastovo ako analytici, vrátane nás tu v redakcii AGROMAGAZÍNu, očakávali.

 

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 6 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 194 EUR/t. Kukurica na MATIFe medzitýždenne nezmenila svoju cenu, keď ostala na 173 EUR/t. Repka si opäť prilepšila, tentoraz jej cena na MATIFe vystúpila medzitýždenne o 5 EUR/t na 421 EUR/t. Cena kanadskej repky v sledovanom časovom období vzrástla o 3 EUR/t na 332 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne posilnili ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 4 EUR/t na 204 EUR/t. Cena mäkkej pšenice v USA vzrástla o 4 EUR/t na 185 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zdražela o 3 EUR/t na dnešných 138 EUR/t a sója si prilepšila o 1 EUR/t, keď jej cena posilnila na 311 EUR/t.

Pozornosť účastníkov trhov v uplynulom týždni sa sústredila okolo zverejnenia dvoch dôležitých reportov USDA. V januárovom reporte o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách (WASDE) totiž USDA spravidla zverejňuje už finálne výsledky tohtoročníkovej produkcie kukurice a sóje v USA, pričom obraz o bilancii plodín v krajine už tradične dokresľuje druhý report o Stave zásob plodín v USA k 1.12.2019. Účastníci trhov a analytici očakávali, že USDA stanoví finálnu produkciu kukurice v USA na 343,2 mil. ton a súčasne produkciu sóje na 95,6 mil. ton, čo znamenalo, že medzimesačne pristúpi k ďalšej korekcii svojich doterajších odhadov z decembra 2019. I preto ostali mierne prekvapení, keď USDA napokon stanovilo finálnu výšku tohtoročníkovej produkcie kukurice v USA na 347,8 mil. ton a sóje na 96,8 mil. ton, čo znamenalo v obidvoch prípadoch medzimesačné navýšenie. Ministerstvo totiž síce v aktuálnom odhade síce pokračovalo v redukcii zberovej plochy obidvoch plodín, no súčasne navýšilo medzimesačne odhad priemerného dosiahnutého národného hektárového výnosu. Kukuricu tak zrejme pred poklesom jej ceny na burzách zachránil fakt, že USDA súčasne navýšilo odhad domácej spotreby plodiny, čo napokon udržalo odhad koncoročníkových zásob plodiny v USA medzimesačne takmer nezmenený. K reportu WASDE prinesieme detailnejšie informácie v zajtrajšom spravodajstve. Súčasne druhý z reportov poukázal na to, že zásoby kukurice v USA k 1.12.2019 boli medziročne o 5 % nižšie, zásoby pšenice o 9 % nižšie a zásoby sóje o 13 % nižšie, čo bol ďalší faktor, ktorý dokázal ochrániť ceny plodín pred poklesom.

Najlepšiu výkonnosť po zverejnení reportov ukázala prekvapivo pšenica, čo však nie je dôsledok samotného zverejnenia reportov. Vo WASDE reporte síce USDA ďalej znižovalo odhad tohtoročnej suchom zmietanej austrálskej produkcie pšenice, no zásoby pšenice vo svete ostávajú naďalej komfortné, keď sa na konci ročníka odhadujú na 288 mil. ton. Pšenicu ťahá nahor dnešný návrh ruského ministerstva poľnohospodárstva na obmedzenie domácich exportov pšenice v prvom polroku 2020 na maximálne 20 mil. ton. Rusko, podobne ako aj Ukrajina, totiž v 2. polroku 2019 držali silné tempo exportov komodity, čo citeľne okresalo miestne zásoby. Badateľné je to hlavne na ukrajinských zásobách pšenice, no súčasné avíza ruského agrárneho ministerstva však naznačujú, že zásoby ubúdajú rýchlejšie aj zo skladov Rusku. Už novembrové zásoby na 28 mil. ton naznačovali, že sú najnižšie od roku 2015. Na druhej strane prípadný exportný limit 20 mil. ton ruskej pšenice pre celý prvý polrok nie je až tak striktný a je možné sa domnievať, že i bez zavedenia tohto limitu ruské exporty nedosiahnu v tomto polroku métu 20 mil. ton. V tomto kontexte tak bude zaujímavejšie sledovať ako sa porasty pšenice v Rusku vyrovnajú s doterajším priebehom teplej a suchej zimy, ktorá aktuálne panuje v kľúčových pestovateľských oblastiach pšenice na juhu krajiny (v decembri a úvode januára tu boli teploty o 7 až 10 stupňov Celzia vyššie oproti dlhodobému priemeru). Pšenica na burze MATIF z nášho pohľadu naďalej smeruje k nami avizovanému cieľu 202 EUR/t.

Je dosť možné, že rast cien pšenice dodajú dodatočnú silu aj cenám kukurice na burze MATIF v jej snažení vystúpiť k svojmu cieľu 182 EUR/t. Produkcia kukurice v USA na 347,8 mil. ton je nepochybne pre „býkov na trhu“ (tí, ktorí stavujú na rast cien plodiny) nie príliš optimistická správa. A keďže sú globálne zásoby kukurice komfortné a navyše pestovateľská sezóna v Južnej Amerike nateraz nehlási nejaké výraznejšie komplikácie, prípadný rast cien kukurice bude aktuálne hlavne o tom, či komoditu potiahnu nahor susedné trhy, či už s pšenicou alebo s olejninami.

Práve olejniny ešte majú potenciál pre ďalší cenový rast, i keď v najbližších týždňoch hlavne pri repke na burze MATIF očakávame, že si dá prestávku vo svojom raste, keďže za tri týždne posilnila o viac ako 25 EUR/t nad 420 EUR/t. Prípadná cenová korekcia repky k 410 EUR/t by tak nebola ničím výnimočným, práve naopak, komodita by sa tak vedela nadýchnuť k ďalšiemu ataku k nami avizovanému cenovému cieľu ležiaceho v pásme 430 – 437 EUR/t.

Na rast cien plodín by malo naďalej pozitívne vplývať schválenie prvej fázy obchodnej dohody medzi USA a Čínou, pričom sa očakáva, že obidve krajiny podpíšu túto dohodu už zajtra. Niektorí zúčastnení však už teraz naznačujú na to, že obchodná dohoda nebude špecifikovať, ktoré agrokomodity a v akom objeme bude Čína od USA nakupovať, čo môže na trh opäť vniesť určitú dávku neistoty ohľadom toho, či Čína naozaj nakúpi od USA agrokomodity v objeme, o ktorom sa hovorí (40 mld. USD/rok, pozn. najnovšie sa hovorí už len o objeme 32 mld. USD – či je však stále veľmi slušný finančný rozpočet). Na druhej strane Čína už začala nakupovať sóju z USA v pomerne vysokých objemoch, čo potvrdzuje i medziročný rast exportov komodity z USA.

Predpokladáme, že tento týždeň by sme mohli na trhu vidieť pokračovanie mierneho rastu cien plodín, pričom pri kukurici však nemôžeme vylúčiť stagnáciu cien a pri repke i možnú dočasnú cenovú korekciu vyvolanú výberom ziskov zo strany investorov. Rastový trend cien plodín by však týmto nemal byť nateraz porušený, čo signalizuje, že nové cenové maximá by mali byť stále pred nami.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 3. týždňa 2020: pšenica 195 – 199 EUR/t, kukurica 172 – 175 EUR/t, repka 411 – 425 EUR/t.

Zookomodity:

Ceny jatočných ošípaných v Nemecku v tomto týždni skorigovali nadol o ďalších 9 eurocent/kg jat. hm. na 1,86 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo ceny v Dánsku si udržali minulotýždňovú hladinu 1,95 EUR/kg jat. hm. V korekcii nadol pokračujú i ceny ošípaných v USA, kde futures kontrakty jatočných polovičiek poklesli medzitýždenne o 4,3 % na 1,45 USD/kg jat. hm., zatiaľ čo farmárske ceny komodity v štátoch Iowa a Minnesota korigovali nadol o 2 % na 1,09 USD/kg jat. hm. Črtajúca sa čiastočná obchodná dohoda medzi USA a Čínou, vďaka ktorej USA vyškrtli nedávno Čínu zo zoznamu štátov manipulujúcich svoju menu priniesla v ostatných niekoľkých dňoch výrazné posilnenie čínskeho juanu (CNY) voči USD ako aj EUR, čo samo o sebe prinieslo po prepočte na eurá zvýšenie farmárskych cien ošípaných v Číne. No v uplynulom týždni vzrástli ceny ošípaných aj v samotných juanoch (o 2,3 %), čo v celkovom hodnotení v eurách znamená, že čínske farmárske ceny ošípaných medzitýždenne posilnili o pôsobivých 21 eurocent/kg jat. hm. na 4,50 EUR/kg jat. hm. Tento vývoj tak naznačuje, že v dohľadnej dobe by sme na trhu EÚ mali znovu vidieť stabilizáciu cien jatočných ošípaných a alternatívne aj ich mierne posilnenie. V tomto týždni však predpokladáme, že ceny jatočných ošípaných na Slovensku budú znovu korigovať nadol a to do pásma 1,85 – 1,92 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných býkov v Nemecku v tomto týždni oslabili o 1 eurocent/kg jat. hm. na 3,72 EUR/kg jat. hm. (trieda R3), ceny jatočných kráv (R3) pokračujú v raste, keď medzitýždenne pridali 2 eurocent/kg jat. hm. a posilnili tak na 2,72 EUR/kg jat. hm.

Európske ceny mliečnych komodít si v uplynulom týždni dokázali pripísať malé zisky. Ceny masla na burze EEX vzrástli o 25 EUR/t na dnešných 3625 EUR/t, zatiaľ čo ceny SOM posilnili o 30 EUR/t na 2610 EUR/t. Teoretická cena mlieka vypočítaná z cien masla a SOM tak medzitýždenne vzrástla o 1 % na 36,54 EUR/100 kg. Spotové ceny mlieka v Nemecku v minulom týždni zdraželi o 2 EUR/100 kg do pásma 32 až 34 EUR/100 kg, spotové ceny v Holandsku pridali 0,5 EUR/100 kg, keď sa obchodovali za 33 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 1. týždni 2020 boli o 0,5 % vyššie v porovnaní s totožným obdobím roka predtým.

Korekcia cien pokračuje v USA, kde ceny mlieka medzitýždenne korigovali nadol o 0,4 % na 37,46 USD/100 kg. Dobrou správou je, že súčasný pokles burzových cien mlieka prebieha pri klesajúcich objemoch obchodov, čo signalizuje, že i ceny v USA by sa mohli čoskoro zastabilizovať. Apropos, ceny mlieka v USA od decembra korigovali nadol už o 20 %.

Predpokladáme, že ceny mliečnych komodít sa v nasledujúcom období budú držať v bočnom pásme. Slovenské farmárske ceny mlieka by sa tak postupne mohli začať stabilizovať v okolí 34 – 35 EUR/100 kg.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): Január 2020: 34,10 EUR/100 kg, február 2020: 34,25 EUR/100 kg, marec 2020: 34,35 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek):  Január 2020: 34,50 EUR/100 kg, február 2020: 34,72 EUR/100 kg, marec 2020: 35,00 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:

Ceny ropy Brent pokračovali v minulom týždni vo svojej korekcii po tom, čo sa nateraz upokojila situácia medzi USA a Iránom. Ropa Brent medzitýždenne zlacnela o 3 USD/barel, keď sa aktuálne obchoduje za 65 USD za barel. Ropa Brent ostatné týždne kopíruje pomerne široké obchodné pásmo medzi 60 až 72 USD za barel a vzhľadom pokračujúce značné geopolitické napätie na Blízkom východe predpokladáme, že komodita sa bude hýbať v tomto širšom obchodnom pásme aj naďalej s tendenciou sústrediť značnú časť svojho pohybu do pásma medzi 65 až 72 USD za barel. Zlepšujúca sa nálada ohľadom rastu globálnej ekonomiky ako aj pokračujúce obmedzenie ťažby ropy zo strany OPEC+ a, samozrejme, i riziká vyplývajúce z napätej situácie v Iráne favorizujú viac scenár ďalšieho rastu cien ropy ako ich poklesu. I preto očakávame, že ropa sa opäť pokúsi v dohľadnej dobe posilniť nad 70 USD za barel. Tento týždeň by sa však mohla hýbať v okolí 65 USD za barel.

Minulotýždňový pokles cien ropy na trhoch citeľne zatlačil nadol i spotové ceny PHM na európskych burzách. Tento vývoj tak signalizuje, že slovenské čerpacie stanice majú priestor pre zlacnenie cien PHM. Ceny benzínu natural 95 by v nasledujúcich 10 dňoch mohli klesnúť o 2 eurocent/l na 1,34 EUR/l a ceny nafty majú priestor pre pokles o 3 eurocent/l na 1,235 EUR/l.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov