Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Béla Susla

Skupina optimistickejších agrárnych odborníkov je toho názoru,

že inflácia môže potiahnuť ceny komodít ešte vyššie. Je však opačný tábor, zoskupenie pesimistov, ktorí sú opačného názoru a nevidia príliš veľkú šancu na zvyšovanie cien poľnohospodárskych a potravinárskych produktov v roku 2019.

Tí zo skupiny vernejších argumentujú predovšetkým tým, že oproti roku 2017 vlani na svetových burzách zaplatili za pšenicu o 26 percent viac, a cena kukurice sa zvýšila o necelých 13 percent. Opatrne ale pritom poznamenávajú, že očakávané ceny nedosiahli olejniny, napríklad za repku zaplatili pestovateľom v priemere iba o jedno percento viac ako v roku predchádzajúcom. V prípade ceny sóje zaúradovala hospodárska nezrovnalosť medzi Čínou a Spojenými štátmi americkými. Práve táto kríza viedla k tomu, že ceny sóje v porovnaní s rokom 2017 v uplynulom roku poklesli o minimálne 10 percent. Optimisti, ktorí v roku 2019 predpokladajú ďalšie inflačné tlaky sú toho názoru, že práve tieto vplyvy zapôsobia aj na potiahnutie cien agrárnych komodít. Zároveň poukazujú aj na čoraz nižšie množstvo zásob a zvyšujúci sa dopyt. To všetko môže mať tiež pozitívny vplyv na ceny poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.

Očakávania ľudí z fachu

Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriel Csicsai je toho názoru, že v dnešných klimatických turbulenciách je enormne ťažké vopred predpovedať vývin cien agrokomodít. "V medziročnom porovnaní osobne predpokladám nárast okolo 10 percent. Ale ako som to už viackrát zdôraznil tento nárast prvotne nedosiahnu ceny základných agrokomodít. V cenách potravín sú totiž základné suroviny zastúpené 25-60 percentami, a tie sa vyvíjajú od cien na svetových burzách. Omnoho väčší vplyv na ceny majú ceny energií, ceny práce a pracovnej sily, ceny reklamy a v neposlednom rade biznis orientovaný na zisk," zdôrazňuje Csicsai.

"Vopred nemôžeme vedieť, ako sa budú vyvíjať tohoročné ceny agrokomodít. My poľnohospodári sme, samozrejme, každým rokom optimistami, veď si musíme veriť. Inak to ani nemá zmysel v tejto oblasti. Gazda musí byť stále optimistom. Ja osobne som toho názoru, že ani tento rok nebude nejako extra úspešný pre slovenského poľnohospodára. Napriek tomu, že inflácia ukazuje neustály rast," uvažuje samostatne hospodáriaci roľník Árpád Beringer z Veľkého Medera.

Agronóm Poľnohospodárskeho družstva v Kolárove Péter Tóth v tomto roku vidí možnosť vo zvyšovaní cien potravinárskej pšenice a sladovníckeho jačmeňa. "Určite to nebude nejaké extra zvyšovanie, no predsa nejaké očakávam. Predovšetkým na základe toho, že vlaňajšia úroda sladovníckeho jačmeňa bola poslabšia. Tým sa do značnej miery znižovali aj zásoby spomenutej komodity. Rovnako sa to dá povedať aj o potravinárskej pšenici. Priam katastrofálne sa vyvíjajú ceny slnečnice, hlavne tej, ktorá neobsahuje väčšie množstvo kyseliny olejnej. Za nižšiu kvalitu ponúkajú spracovatelia iba 280-285 eur za tonu, čo je ponižujúco nízka cena," vyratúva agronóm z kolárovského družstva.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov