Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ronald Ižip, TRIM Broker

Kto by povedal, že na konci roka 2017 sa bude ropa obchodovať na úplne rovnakej úrovni ako na začiatku roka? Síce v dolárovom vyjadrení sa ropa

nachádza na dvojročných maximách, no v eurovom vyjadrení stojí barel ropy 53 euro, rovnako ako v januári. Avšak počas celého roka nebola cena ropy stabilná. Do leta poklesla o 10%, no po zvyšok roka tento pokles vymazala. Na pomery ropy relatívne malý pohyb. Za ten vďačí viacerým premenným. Po prvé je to odhodlanie krajín produkujúcich ropu znižovať nadmerné globálne zásoby. Obrovský pád ropy spred dvoch rokov bol spôsobený prudkým rastom zásob ropy, keď dopyt spomalil, no produkcia stále rástla. Až dohoda OPECu a Ruska z minulého novembra dokázala zásoby stabilizovať. A nielen to, predĺženie ropných škrtov pomohlo tieto zásoby výrazne znížiť. No nie natoľko, aby sa dohoda mohla ukončiť. Naopak, po celý budúci rok sa bude udržiavať produkcia OPECu na súčasných úrovniach. A cena zase nie je tak vysoko, aby dokázala výraznejšie zvýšiť americkú produkciu. Druhým dôležitým faktorom sa stal globálny ekonomický rast. Hospodársky rast po celom svete pozitívne prekvapil a prirodzene zvýšil dopyt po rope. To je asi najdôležitejší faktor, ktorý pomohol odraze cien ropy zo svojich letných miním. A tretím faktorom sa stalo silnejšie euro. Európa sa prvýkrát od finančnej krízy dostala do ekonomického boomu, čo spôsobilo silný záujem investorov o európske aktíva. Euro tak vzrástlo voči americkému doláru o viac ako 10%. Pre nás to znamená o 10% lacnejšiu ropu.

Rizikom roku 2018 opätovné spomalenie dopytu

Očakávame, že tieto trendy budú pokračovať aj začiatkom budúceho roka: OPEC nechá svoju produkciu stabilnú, globálny ekonomický cyklus bude pozitívny a euro bude stále relatívne silné. Avšak s tým, ako sa budú stimuly centrálny bánk počas roka 2018 znižovať, začne odznievať aj ich pozitívny vplyv na globálnu ekonomiku. Rast globálneho dopytu po rope zastane a mierne zvýšená americká produkcia opäť spôsobia pokles ropy k úrovniam pod 50 EUR za barel. Ku koncu roka začnú krajiny pociťovať tlaky recesie, čo môže ropu poslať nižšie, možno až k úrovniam 40 EUR za barel.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov