Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Prinášame vám úryvok z rozhovoru s predsedníčkou PD „SNP“ so sídlom v Sklabini Ing. Ivicou Lačnou, ktorý bol publikovaný v aprílovom vydaní AGROMAGAZÍNu.

Na čelo poľnohospodárskeho podniku v Sklabini ste sa postavila už ako dvadsaťsedem ročná. Odvtedy uplynulo takmer 10 rokov. Ktoré rozhodnutia, ktoré ste v priebehu tohto času urobili, vnímate s odstupom ako najlepšie z pohľadu progresu rozvoja družstva?

S odstupom času hodnotím ako jedno z najlepších rozhodnutí, že sme zvolili cestu špecializácie výroby a intenzifikáciu v chove dojníc. K tomu nás samozrejme tlačili okolnosti, ako charakter chotára, to že v našich podhorských podmienkach neexistuje alternatíva vo forme rastlinnej výroby a tiež, samozrejme, enormný ekonomický tlak pri výrobe mlieka. Rozhodnutie venovať sa jednej nosnej činnosti vysoko profesionálne, so 100% nasadením personálnych, investičných a finančných nástrojov nebolo vôbec jednoduché, hlavne v podniku, v ktorom celé desaťročia fungovala tradícia rozmanitosti poľnohospodárskej výroby. K tomu aby sme sa dostali na dnešnú úroveň úžitkovosti 11 000 kg mlieka na dojnicu, čím výroba začala byť ekonomicky zaujímavá, viedla dlhá cesta, v ktorej sme v prvom rade museli zmeniť pohľad na charakter výroby a upriamiť pozornosť a vnímanie personálu na dojnicu ako prioritu celého podniku.

Keďže som optimista, verím že sme stavili na správnu kartu, aj keď vyhrať túto hru v dnešných turbulentných časoch bude veľmi náročné.

Hospodárite v podhorských oblastiach, kde sa nedá prioritne spoliehať na ziskovú rastlinnú výrobu. ŽV je však ekonomicky veľmi ťažko skúšaný chlebík, kde majú problém stabilne dosahovať zisk aj tí najlepší chovatelia. Ako sa pasujete s týmto problémom?

Snažíme sa čo najlepšie robiť každú jednu časť celého systému výroby mlieka. Tento začína výrobou kvalitných krmív, pokračuje systémom riadenej a premyslenej reprodukcie a plemenitby, kontroly dojníc po otelení, intenzívneho odchovu teliat, včasného pripúšťania jalovíc, zabezpečenia pohody zvierat v maštali a mnohých ďalších dôležitých činností, ktoré musia do seba zapadnúť, aby dobre fungoval celý systém. To či systém funguje alebo nie je veľmi dobre merateľné zootechnickými a finančnými ukazovateľmi.

 

Celý rozhovor s predsedníčkou PD „SNP“ so sídlom v Sklabini bol publikovaný v AGROMAGAZÍNe č.4-2023 na s.20-22.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Snímka: archív PD "SNP" so sídlom v Sklabini

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov