Kým vo svete nových odrôd jabloní sa stále niečo deje, pri hruškách je paleta nových odrôd oveľa skromnejšia.
Lídrom v pestovaní je Taliansko, nasleduje Belgicko, Španielsko a Holandsko. Stagnáciu a mierny prepad pestovania tohto zaujímavého a chutného ovocného druhu ovplyvnilo predovšetkým rozšírenie významnej bakteriálnej choroby Spály ružovitých (Erwinia amylovora) v roku 1995 a hubovej choroby čiernahniloba (Brown rot, Stemphyllium vesicarium), ktoré postihli najmä pestovateľov v Taliansku a v Španielsku. Spála ružovitých sa vyskytla aj vo Francúzsku a spôsobila, že v desaťročnom priemere sa produkcia v tejto krajine prepadla. Konštantne stúpajúci trend v produkcii hrušiek je zaznamenaný v Holandsku a Belgicku, a to najmä pri odrode Konferencia. V aktuálnom ročníku, podobne ako v prípade jabĺk, bol zaznamenaný prepad produkcie o 9% v porovnaní s priemerom posledných troch rokov. (predpoklad EÚ produkcie je 2,170 milióna ton). Stúpajúci trend pestovania zaznamenáva aj Čína, Turecko a Ukrajina, naopak pokles je zaznamenaný v USA, Švajčiarsku a Bielorusku. Pokiaľ ide o novinky v odrodách, svoje miesto na trhu si získavajú napríklad odrody Xenia, Sweet Sensation, aj na Slovensku pestovaná novinka Q-Tee, alebo Lanya a Deliza.
Eva Nováková, Sady a Vinice
Celý príspevok si môžete prečítať v novom čísle časopisu Sady a Vinice, 5-6/2016.