Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Každý, kto si myslel, že búrlivá nálada medzi európskymi poľnohospodármi sa pomaly upokojuje, sa mýlil. Demonštrácie a čerpadlá na hnojovicu udržiavali políciu v napätí.

Protestujúci poľnohospodári sa opäť vzbúrili na margo stretnutia ministrov poľnohospodárstva EÚ v Bruseli tento týždeň. Ako oznámila bruselská polícia prostredníctvom služby krátkych správ "X", do zhromaždení sa zapojilo približne 300 traktorov. Na poslednom stretnutí ministrov poľnohospodárstva koncom januára sa stále hovorilo o približne 1 000 traktoroch. Súčasné protesty organizovala najmä belgická strana. Demonštrácie sa konali proti požiadavkám spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) a dohody s Mercosurom.

Horiaca slama a útoky hnojovicou

Medzitým poľnohospodári opäť zapálili slamu v blízkosti budovy rady EÚ. Podľa polície museli byť uhasené kvôli ohrozeným nehnuteľnostiam. Okolité budovy - vrátane súkromných domov - boli masívne znečistené hnojovicou. Okrem toho sa objavili aj pokusy o  prelomenie policajných bariér  traktormi, ktoré boli neúspešné.

Podľa polície boli potom jednotlivé poľnohospodárske stroje stiahnuté z obehu. Demonštranti použili aj zábavnú pyrotechniku. Podľa bruselských bezpečnostných orgánov bol na obranu proti nim okrem iného použitý slzotvorný plyn. Okrem ostnatého drôtu boli policajné zátarasy vystužené protitankovými bariérami a betónovými stĺpikmi.

To sú radikáli

Spolkový nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir sa dištancoval od demonštrantov v Bruseli a odmietol akceptovať, že väčšina z nich sú poľnohospodári: "Tí, ktorí stále protestujú, nie sú poľnohospodári. Je to niekoľko radikálov a trúfam si pochybovať, či sú to všetci poľnohospodári. Boli tam aj individualisti, ktorí mali úplne iné plány," presvedčil Özdemir.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: IMAGO / Le Pictorium / Nicolas Landemard

1

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov