Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Plodiny: Počas uplynulého týždňa dokázali plodiny vymazať časť strát, ktoré zaznamenali koncom uplynulého mesiaca.

Na burze MATIF medzitýždenne posilnili ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchodovala za 169 EUR/t. Ceny kukurice si prilepšili o 1 EUR/t na 170 EUR/t a repka posilnila o 6 EUR/t na 415 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny americkej mäkkej pšenice o 2 EUR/t na 145 EUR/t,

 

zatiaľ čo ceny EÚ pšenice za toto obdobie oslabili o 1 EUR/t na 180 EUR/t. Ceny kukurice v Chicagu pridali 3 EUR/t, keď sa komodita dnes obchodovala za 145 EUR/t a sója posilnila o 8 EUR/t na 356 EUR/t. Ceny plodín sa tak ostatný týždeň hýbu viac-menej v neutrálnom pásme, pričom účastníci trhov čakajú na dáta februárového reportu USDA o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách (WASDE), ktorý má byť zverejnený koncom týždňa. Pozornosť sa aktuálne zameriava hlavne na vývoj počasia v Južnej Amerike, kde v Brazílii začala žatva sóje, zatiaľ čo v Argentíne sa komodita dostáva aktuálne do fázy kvitnutia a nasadzovania strukov, teda kľúčovej etapy tvorby budúceho výnosu. Tlak nadmerných zrážok v Argentíne ustal, zatiaľ čo v Brazílii sa naďalej potvrdzuje dobrá sezóna pre sóju, pričom nové odhady hovoria o produkcii krajiny v pásme 106 až 109 mil. ton. Olejniny na burzách preto naďalej váhajú, ktorým smerom sa vybrať. Dopyt po americkej sóji ostáva silný, no vo februári by už na globálny exportný trh mohla vo väčšom meradle nastúpiť aj ponuka Brazílie a tým začať americké exporty sóje postupne utlmovať. Istou brzdou v progrese rastu cien sóje najbližšie týždne (a tým aj repky) môžu byť aktuálne úvahy o tohtoročných plánovaných osevných plochách sóje v USA. Výmery ozimnej pšenice v krajine výrazne poklesli, rovnako tak sa očakáva výrazný pokles pestovateľských plôch kukurice a to všetko naznačuje na to, že pestovateľské výmery sóje môžu výrazne vzrásť. Prvé odhady hovoria o medziročnom náraste plôch až o 6 %. Potvrdenie takto vysokých čísel tak môže najbližšie týždne vyvolať opätovný tlak na pokles cien sóje. Ceny repky by týmto prípadným poklesným trendom susedného trhu so sójou nemali byť až tak výrazne ovplyvnené, keďže ponuka komodity na trhu ostáva obmedzená. Naznačujú to aj najnovšie dáta o koncoročných zásobách komodity v skladoch v Kanade, ktoré sú s 12,6 mil. ton najnižšie za ostatné štyri roky.

Uplynulý týždeň získala istú podporu aj cena americkej pšenice, nakoľko aktuálna kondícia porastov v krajine sa javí horšia v porovnaní s vlaňajškom. V kombinácii s nízkymi osevnými plochami tak tohtoročná úroda pšenice v USA napokon môže byť výrazne nižšia. Masívna globálna ponuka komodity však bráni cenám posunúť sa na vyššie úrovne. V podobnej situácii sa nachádzajú aj ceny kukurice. Rekordná vlaňajšia produkcia USA a zatiaľ bezproblémový priebeh sezóny v Brazílii držia ceny v Chicagu priklincované na 3,6 USD za bušel, resp. 170 EUR/t na burze MATIF. Keďže sa ale očakáva tohtoročný pokles osevných plôch kukurice v USA, komodita sa napriek silnej ponuke na globálnom trhu nenachádza ani pod poklesným tlakom. Uvidíme, aký efekt na cenotvorbu plodín bude mať tohtotýždňový WASDE report. Nepredpokladá sa v ňom veľa zmien, aj keď účastníci trhov budú pozorne sledovať zmenu bilancie očakávanej produkcie sóje v J. Amerike. V rámci nej sa na jednej strane očakáva medzimesačné zníženie odhadu pre Argentínu, ten by však mal byť vykompenzovaný rastom odhadu produkcie pre Brazíliu. Je tak dosť možné, že ceny sóje sa koncom týždňa znovu dostanú do poklesného trendu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 6. týždňa 2017: pšenica a kukurica 166 – 170 EUR/t, repka 405 – 415 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku v aktuálnom týždni korigujú nadol o 5 eurocent/kg jat. hm., keď realizačné ceny komodity poklesli na 1,52 EUR/kg jat. hm. Ceny v Dánsku sa nemenia siedmy týždeň v rade, pričom ostávajú na úrovni 1,47 EUR/kg jat. hm. Ceny v USA pokračujú v raste, medzitýždenne vzrástli o 5 % na 1,62 USD za kg. jat. hm. a to znamená, že sú už vyššie ako priemerné ceny ošípaných v EÚ. Pre európske exporty je to dobrá správa, pričom AGROMAGAZÍN predpokladá, že ich tempo ostane naďalej rýchle. Jemná korekcia cien nadol v Nemecku môže tento týždeň priniesť aj istý pokles cien na náš trh. Predpokladáme, že ceny v SR sa tento týždeň budú hýbať medzi 1,55 až 1,63 EUR/kg jat. hm. Zo strednodobého hľadiska by ceny v SR mali ostať stabilizované.

Ceny jatočných kráv v Nemecku aj tento týždeň stagnujú na 2,75 EUR/kg jat. hm. (trieda R3), zatiaľ čo ceny jatočných býkov (R3) predĺžili rastovú šnúru, keď medzitýždenne posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 3,82 EUR/kg jat. hm.

Spotové ceny mlieka v Nemecku a Holandsku sa odrazili od dna. Nemecké ceny medzitýždenne vzrástli v priemere o 2,5 až 3 EUR/100 kg do pásma 32 – 32,5 EUR/100 kg, zatiaľ čo ceny v Holandsku posilnili v uplynulom týždni o 1,25 EUR/100 kg na 31,75 EUR/100 kg. Dnešná aukcia mliekarne Fonterra na N. Zélande priniesla rast cien mliečnych komodít v porovnaní s minulou aukciou o 1,3 %. Ceny mlieka v USA sa medzitýždenne nemenili, no vzhľadom na medziročný nárast americkej produkcie môžeme v nasledujúcom období očakávať na tomto kontinente mierny tlak na pokles cien. Naproti tomu produkcia EÚ v druhom polroku výrazne spomalila. Nemecko dodalo do svojich mliekarní v 4. týždni 2017 o 5,1 % menej mlieka v porovnaní s rovnakým týždňom roka predtým. Európske exporty vzhľadom na rast exportných cien v Oceánii ako aj pokračujúci slabší kurz eura voči doláru môžu pokračovať v rýchlom tempe a to by mohlo pre EÚ znamenať pokračujúcu stabilnú, resp. mierne prorastovú trajektóriu cien mlieka. Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): február 29,59 EUR/100 kg, marec 30,12 EUR/100 kg, apríl 2017: 30,43 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): február 29,61 EUR/100 kg, marec 30,23 EUR/100 kg, apríl 2017: 30,78 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Cena ropy Brent sa podľa očakávaní aj počas uplynulého týždňa hýbala v úzkom obchodnom pásme 53 až 58 USD za barel. Medzitýždenne cena oslabila o 1 USD za barel, keď sa komodita dnes obchodovala za 55 USD za barel. Ceny stlačili mierne nadol silnejší dolár ako aj správy o ďalšom náraste počtu aktívnych ropných veží ako aj zásob ropy a jej derivátov v USA. Na druhej strane rope pred citeľnejším poklesom jej ceny bráni pokračujúca redukcia produkcie zo strany OPEC ako aj zostrujúce sa vzťahy medzi Iránom a USA. USA zaviedli voči vybraným spoločnostiam v Iráne sankcie po tom, čo krajina nedávno otestovala balistickú raketu. Pokojné vody cien ropy tak v uplynulom týždni nerozkývali ani hladiny cien PHM v Európe. To znamená, že ani tento týždeň by sme v SR nemali vidieť zmeny v cenotvorbe pohonných hmôt. Ceny nafty by tak mohli naďalej ostať na úrovni 1,165 EUR/l a ceny benzínu natural 95 na 1,305 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov