Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Plodiny: Počas minulého týždňa sme videli na globálnych trhoch pokračujúce posilňovanie náznakov pre obrat cenového trendu plodín.

Ako sa potvrdilo, líderskú pozíciu v tomto procese prevzala pšenica. Na burze MATIF v medzitýždennom porovnaní vzrástli ceny pšenice o 5 EUR/t na 186 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 6 EUR/t na 168 EUR/t. Ceny repky odovzdali časť ziskov s predchádzajúceho týždňa, keď oslabili o 2 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 375 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 5 EUR/t na 171 EUR/t, ceny kukurice stagnovali na 127 EUR/t a ceny sóje poklesli o 5 EUR/t na 306 EUR/t. Pšenica aktuálne profituje hneď vďaka viacerým faktorom. V prvom rade extrémne daždivý máj na amerických planinách zvyšuje obavy o horšiu kvalitu tohtoročnej ozimnej pšenice v USA. Obavy vzbudzuje aj rastúca sila klimatického fenoménu El Nino, ktorý častokrát vedie k poklesu produkcie pšenice v Austrálii. Suché počasie trápi aj Rumunsko a Ukrajinu s Ruskom a tiež hlavné pestovateľské oblasti Kanady. Nateraz vhodné počasie panuje v EÚ. Keďže ceny pšenice v celosvetovom merítku sú skôr mierne podhodnotené, rastie tlak na ich rast. Z tohto vývoja profituje aj kukurica, pričom USDA tento týždeň znovu pristúpila k miernemu zníženiu kondičného porastov v USA, čo je ďalší dôvod, ktorý by mohol kukurici pomôcť. V medziročnom porovnaní je na tom tento rok horšie aj kondícia porastov sóje, pričom zrážky navyše spomaľujú aj sejbu tejto plodiny. Aj preto na trhoch vidíme aktuálne rast ceny aj najpestovanejšej olejniny sveta. Na druhej strane J. Amerika potvrdzuje skvelý rok, keď odhady produkcie sóje v Argentíne boli znovu navýšené už na 61 mil. ton (na jar odhad 54 mil. ton). Aj produkcia sóje v Brazílii bude rekordná, keď sa má blížiť k 95 mil. ton. Sója je tak spomedzi plodín aktuálne stále najviac náchylná na pokles cien, čo naznačuje aj technická analýza cenových grafov. Kým sója je stále v poklesnom trende, kukurica a pšenica sa z neho vymanili. Aby však kukurica a pšenica potvrdili rastový trend, bude potrebné, aby prekonali svoje cenové maximá z mája, ku ktorým sa v tomto momente úspešne približujú a ktoré by teoreticky mohli atakovať ešte tento týždeň. Cenami plodín by mohol citeľnejšie pohnúť aj zajtrajší júnový report USDA o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách, ktorý by mohol naznačiť nižšiu očakávanú produkciu pšenice v sezóne 2015/16 vo svete a tým potvrdiť aktuálnu rastúcu cenovú tendenciu. S očakávaniami produkcie kukurice a sóje v hlavných pestovateľských oblastiach sveta ale zrejme USDA nebude príliš meniť, čo by vzhľadom na aktuálnu rekordnú úrodu sóje a kukurice v J. Amerike mohlo priniesť naopak tlak na možný pokles ceny. Bude tak zaujímavé sledovať, kam sa trh prikloní, no keďže nám rastú ceny plodín ešte pred zverejnením reportu, je tu šanca, že rastúci trend bude zachovaný.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 24. týždňa 2015: pšenica 188 – 192 EUR/t, kukurica 163 – 169 EUR/t, repka 368 – 377 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku pre aktuálny týždeň vykazujú rastúcu tendenciu, keď medzotýždenne rastú o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,48 EUR/kg jat. hm. Ceny v Dánsku sa vytrvalo držia na stabilnej cene 1,42 EUR/kg jat. hm. už takmer 2 mesiace. Ceny v SR by tak mohli v aktuálnom týždni mierne nahor do pásma 1,46 – 1,51 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov v Nemecku v aktuálnom týždni posilnili medzitýždenne o 1 eurocent/kg jat. hm. na 3,65 EUR/kg jat. hm. (R3), ceny jatočných kráv stagnujú na 3,20 EUR/kg jat. hm. Stabilný vývoj cien sa očakáva aj v nasledujúcom období.

Mlieko potvrdzuje svoju krehkosť, keď spotové ceny mlieka v Nemecku medzitýždenne síce vzrástli o 1 EUR/100 kg na 26 EUR/100 kg, no ceny v Holandsku sa zosunuli nadol o 1,5 EUR/100 kg na 24,50 EUR/100 kg. Počas minulého týždňa navyše klesali aj ceny mliečnych komodít na aukcii novozélandskej mliekarne Fonterra a to o 4,3 %. Znovu zrýchľuje produkcia mlieka v Nemecku, keď v predminulom týždni boli dodávky mlieka do mliekarní o 1,4 % vyššie v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, pričom tento trend sa prejavuje aj na celkovej bilancii tohtoročníkových dodávok mlieka. Tohtoročníkové dodávky mlieka (od 1.4.2015) v Nemecku dosiahli už 5,63 mil. ton a teda zaostávajú za minuloročnými už len o 0,8 %. Vzhľadom na to, že mlieka na európskom trhu je dostatok, rastie riziko, že proces nastoľovania rovnováhy ponuky a dopytu po mlieku bude trvať dlhšie a v tomto momente zrejme musíme počítať s pokračovaním korekcie cien mlieka. Platí to hlavne pre prípad, že euro by voči doláru naďalej posilňovalo, čo by znížilo konkurencieschopnosť exportov z EÚ. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 27,34 EUR/100 kg, júl 26,98 EUR/100 kg, august 26,78 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): jún 26,64 EUR/100 kg, júl 26,27 EUR/100 kg, august 26,12 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent v medzitýždennom porovnaní ostali stagnovať na 65 USD za barel. OPEC počas minulého týždňa rozhodol ponechať svoju výrobnú kvótu nezmenenú na 30 mil. barelov denne, čo znamená, že naďalej bude ponuka ropy na globálnom trhu prevyšovať dopyt (odhadovo okolo 1,5 mil. barelov denne). To stále zvyšuje šance na pokračovanie poklesu cien ropy, no napriek minulotýždennému rozhodnutiu OPEC, ktoré hovorí skôr v prospech poklesu cien, na trhu vidíme skôr stabilitu ceny komodity. Jedným z dôvodov tohto vývoja môže byť aj pokračujúce oslabovanie amerického dolára voči košu svetových mien, čo však môže byť stále len dočasný trend. AGROMAGAZÍN vidí stále priestor pre možný pokles cien ropy, no pravdou je aj fakt, že na trhoch postupne začínajú narastať budúce inflačné očakávania, čo naopak, môže byť signálom, že cene ropy (a aj ostatným komoditám – ktoré sú ako celok voči iným skupinám aktív podhodnotené) sa môže otvoriť priestor pre budúci rast. AGROMAGAZÍN sa domnieva, že nás ešte čaká jedna vlna posilňovania USD a tým vytvorenia tlaku na pokles cien ropy (a technicky aj iných komodít), čo ale napokon nemusí byť pravda.

So stabilnou cenou ropy v minulom týždni sa stabilizovali aj ceny PHM v Európe a keďže nám posilnilo euro voči doláru, tak sa znovu znižujú šance na budúce zdražovanie cien PHM v SR. Podľa našich prepočtov súčasné ceny ropy signalizujú ceny naturalu 95 v SR na úrovni 1,38 EUR/l a nafty na 1,22 EUR/l. Aktuálne priemerné ceny v SR sú o 1 eurocent/l nižšie pri obidvoch palivách. Vzhľadom na to, že vzdialenejšie kontrakty PHM na burze v Rotterdame sa obchodujú na nižších cenách ako tie s najbližším termínom dodávky (jún 2015), je možné, že čerpacie stanice sa s vyššie spomenutým „jemným“ zdražovaním cien nebudú ponáhľať a teda ceny PHM v SR ostanú tento týždeň nezmenené.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov