Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ceny kukurice sa na burze MATIF v Paríži v ostatnom čase vyvíjajú nejednotne.

Augustový kontrakt 2013, ktorý ešte určuje ceny minuloročnej úrody sa počas júla úplne odtrhol od aktuálneho diania na trhu, pričom medzimesačne oslabil  o 4,50 EUR/t, keď sa koncom júla obchodoval za 219,75 EUR/t. Zato novembrový kontrakt 2013 je už plne pod vplyvom očakávaní vysokej globálnej produkcie kukurice.

Ten medzimesačne počas júla stratil z ceny približne 10 EUR/t a koncom júla sa obchodoval za 171 EUR/t. Cena decembrového kontraktu kukurice na burze v Chicagu  už poklesla pod 4,80 USD/bušel ( pod 142 EUR/t), čo je najnižšia cena za ostatné tri roky. Analytici Strategie Grains vo svojej júlovej správe medzimesačne mierne zredukovali svoj odhad produkcie kukurice v EÚ-28 na 65,9 mil. ton (vlaňajšia úroda 56,0 mil. t). USDA očakáva úrodu v EÚ na úrovni 65,6 mil. ton. Koncom júla sa trhová cena ukrajinskej kukurice pre promptnú dodávku  (FOB prístavy Čierneho mora) hýbala na 205 USD/t, kým cena brazílskej kukurice (FOB Paranagua) ležala citeľne pod 190 USD/t. Americká pšenica s termínom dodávky v druhej polovici septembra (FOB Mexický záliv) stála 235 EUR/t. Znamená to, že tlak na pokles cien kukurice na burze v Chicagu bude pokračovať. Proti tomu veľa nezmôže ani kukurica na burze Euronext MATIF.
Bianca Link, komoditná analytička, KS-Agrar, Nemecko
Kompletný prehľad z diania na burze MATIF vrátane výhľadu cien na nasledujúce obdobie od analytikov KS-Agrar v Nemecku nájdete v AGROMAGAZÍNe 08/2013.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov