Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Očakávaná rekordná produkcia olejnín v sezóne 2023/24 vo svete tlačí ceny olejnín na nové tohtoročné minimá.

Na burze MATIF medzitýždenne stúpli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 240 EUR/t. Kukurica medzitýždenne nezmenila svoju cenu, keď ostala na 229 EUR/t. Repka na MATIFe korigovala nadol o 6 EUR/t, čo ju poslalo na dnešných 423 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne oslabila o 1 EUR/t na dnešných 496 EUR/t, kým austrálska repka zlacnela o 13 EUR/t na 403 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stúpla cena čiernomorskej pšenice o 4 EUR/t na 248 EUR/t, pričom cena mäkkej pšenice v USA posilnila rovnako o 4 EUR/t na 223 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne stagnovala na 214 EUR/t a sója zlacnela o 6 EUR/t na 473 EUR/t.

Pšenica

Cena pšenice si ostatný týždeň pripisovala mierne zisky hlavne vďaka neistote ohľadom predĺženia čiernomorskej exportnej dohody, ktorá vyprší o 2 dni. Niektoré ruské zdroje hovoria o tom, že momentálne nepanuje potreba dohodu predlžovať, čo znamená, že existuje pravdepodobnosť, že dohoda bude prerušená. Na druhej strane Ukrajina ako aj Rusko už majú vyvezenú značnú porciu svojich exportov obilnín a teda i prípadné neprijatie dohody nemusí v zásade viesť k prudkému zvýšeniu cien obilnín na trhu. Problém by nastal skôr v lete, keď do skladov pribudne nová úroda.

Ceny pšenice však môžu mať napriek tomu v talóne explozívny vzostup svojej ceny, no potrebujú na to impulz, ktorý prinúti špekulatívnych obchodníkov vo veľkom zatvárať svoje rekordné krátke pozície na burzách (stávky na pokles cien).

USDA minulý týždeň zverejnilo svoj prvý odhad bilancie plodín vo WASDE reporte pre ročník 2023/24 (viac info v samostatnej správe). Produkciu pšenice v novom ročníku vo svete pritom odhaduje na rekordných 789 mil. ton a to napriek poklesu odhadu produkcie pre Ukrajinu a Rusko ako aj Austráliu. Faktor novej úrody tak momentálne nehovorí v prospech nárastu cien pšenice.

V USA však ostatný týždeň vidieť výrazný rast cien kansaskej tvrdej pšenice po tom, čo región trápilo počas jari sucho. Tento týždeň prebieha v Kansase Kansaská pšeničná tour, kde skauti monitorujú porasty a na základe toho odhadnú finálnu úrodu ozimných pšeníc v regióne. pripomíname, že kansaská tvrdá červená pšenica sa momentálne obchoduje oproti mäkkej pšenici na CBoT o viac ako 75 USD/t drahšie, pričom ešte pred dvomi týždňami bol cenový rozdiel medzi obidvomi plodinami necelých 30 USD/t.

Na MATIFe pšenica úspešne bráni svoju technickú úroveň podpory na 220 EUR/t, stále sa však nachádza v poklesnom trende, čo znamená, že sa bude ďalej pokúšať tvoriť nové minimá. Trh je prepredaný, takže prípadné ukončenie čiernomorskej dohody by mohlo ceny dočasne vytlačiť vyššie k 250 EUR/t. Ak dohoda bude predĺžená, môžeme očakávať pokles k 220 EUR/t.

Kukurica

Report WASDE nebol príliš priateľský ku kukurici, keďže USDA očakáva, že svetová produkcia kukurice v novej sezóne medziročne stúpne o takmer 70 mil. ton na 1,219 mld. ton. USA by pritom mali zaknihovať rekordnú produkciu 388 mil. ton, čo je o 39 mil. ton viac ako v aktuálnom ročníku.

Okrem toho USDA pre aktuálny ročník v súlade s našimi očakávaniami navýšilo odhad čoskoro sa blížiacej žatvy kukurice v Brazílii medzimesačne o 5 mil. ton na rekordných 130 mil. ton.

Obidve tieto správy hovoria v prospech poklesu cien komodity, no pravdou je, že ceny zareagovali na report miernym rastom svojej ceny, keďže stále trhy dominantne do cien započítavajú bilanciu plodiny aktuálnej sezóny a tiež faktor možného prerušenia čiernomorskej exportnej dohody. No keďže narástli šance pre rekordnú produkciu v Brazílii toto leto, ceny kukurice môžu ďalšie dni čeliť opätovnému poklesnému tlaku. Prípadné prerušenie čiernomorskej exportnej dohody by mohlo cenám pomôcť k miernemu vzostupu, no aktuálny výhľad silnej úrody v Brazílii ako aj v USA zrejme poskytne len obmedzený priestor pre cenový rast kukurice.

V Európe sa očakáva v novej sezóne zotavenie produkcie kukurice v EÚ na 64,3 mil. ton, kým Ukrajina by mala medziročne klesnúť s produkciou o 5 mil. ton na 22 mil. ton. Ukrajinské exporty v novej sezóne by mali poklesnúť medziročne o 9 mil. ton na 16,5 mil. ton. Tlak na ceny zo strany od našej východnej hranice by sa tak mohol zmierniť.

Pozornosť trhov sa však najbližšie mesiace presunie do USA, kde sa črtá rekordná produkcia. Tempo sejby v krajine ostáva nad 5- ročným priemerom, takže prvý predpoklad pre rekordnú produkciu v USA (včasná sejba) bude zrejme naplnený.

Tento týždeň by mohlo ceny kukurice na burze MATIF mierne potiahnuť nahor prípadné ukončenie čiernomorskej exportnej dohody a to do pásma 240 – 245 EUR/t. Ak bude dohoda predĺžená čakajme korekciu k 218 EUR/t.

Pokles cien ropy či medi na svetovom trhu naznačuje, že nám reálne spomaľuje globálna ekonomika. Boom cien komodít nahor tak zrejme momentálne nie je na programe dňa, pričom naopak, makroekonomické prostredie momentálne podporuje scenár ďalšieho poklesu cien.

Olejniny

Cena repky na burze MATIF vytvorila uplynulý týždeň nové cenové minimum (neudržala sa nad úrovňou svojej technickej podpory na 418 EUR/t), keď skorigovala na 407 EUR/t v reakcii na odhad svetovej produkcie komodity v novom ročníku 2023/24 zo strany USDA. Analytici ministerstva ju totiž odhadli na 87 mil. ton, čo je len o 0,3 mil. ton menej v porovnaní s produkciou v aktuálnom rekordnom ročníku 2022/23. Ceny však skorigovali aj vďaka výraznému medzimesačnému navýšeniu koncoročníkových zásob repky vo svete pre aktuálnu sezónu (2022/23) a to až o 2,2 mil. ton na 6,31 mil. ton. Ďalšie zotavenie zásob sa očakáva na konci ročníka 2023/24, ktoré sa prognózujú na 6,91 mil. ton.

Repka sa tak nemilosrdne zosunula nadol k 407 EUR/t, pričom trh sa technicky neúprosne znovu blíži do pásma prepredania, z ktorého by sme mohli opäť očakávať minimálne dočasný cenový vzostup nahor.

USDA v novej sezóne neočakáva len veľa repky, ale najmä sóje, ktorej svetovú produkciu odhaduje na rekordných 410 mil. ton (medziročne plus 40 mil. ton). Celková produkcia olejnín v novom ročníku vo svete má medziročne stúpnuť o 43 mil. ton, resp. o viac ako 7 %.

I preto ceny sóje na burze CBoT sa momentálne dostávajú pod nový poklesný tlak a zdá sa, že vytvoria nové cenové minimum pod 13,8 USD za bušel (505 USD/t). USDA okrem toho zvýšilo odhad tohtoročnej produkcie sóje v Brazílii, kde aktuálne končí žatva na rekordných 155 mil. ton. Keď si k tomu nakombinujeme faktor rýchleho tempa sejby sóje v USA, ktoré je prvým predpokladom pre tvorbu vysokej budúcej úrody aj v tejto krajine, je súčasný tlak na pokles cien sóje na burzách logický.

Treba pritom povedať, že hlavne ceny tohtoročníkovej úrody sóje majú stále značný priestor pre svoj pokles, pri repke na burze MATIF momentálne vnímame ďalší priestor pre pokles ceny výrazne obmedzenejší (no i tu je možný pokles k 385 EUR/t, keďže trh ostáva v jasne poklesnom trende, pričom i dnes vidíme, že repke sa znovu nepodarilo udržať nad dôležitou technickou úrovňou podpory 418 EUR/t).

Ukrajina očakáva v novej sezóne produkciu repky vo výške 3,7 mil. ton, čo je o 2 % viac v porovnaní s vlaňajškom. Produkcia EÚ sa odhaduje na 20,5 mil. ton, pričom EÚ by si mala vystačiť s importmi komodity na úrovni necelých 5 mil. ton, keďže domáca spotreba repky sa očakáva v okolí 25,3 mil. ton.

Vzhľadom na neistotu okolo exportnej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou mierne rozširujeme intervaly očakávaných cien plodín na konci aktuálneho týždňa, keďže ceny sa môžu pohnúť vzhľadom na rozhodnutie o spomínanej dohode obidvomi smermi.

Poklesný trend zvyšuje šance pre pokračovanie poklesu cien, ak ale dohoda nebude predĺžená, môžeme vidieť aspoň dočasný vzostup cien plodín.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 20. týždňa 2023: pšenica 220 – 248 EUR/t, kukurica 218 – 242 EUR/t, repka 407 – 450 EUR/t.

Aktualizácia 17.5.2023, 17:10 hod: Čiernomorská exportná dohoda bola podľa slov tureckého prezidenta predĺžená o ďalšie dva mesiace, teda do 18.7.2023. Ceny na burzách reagujú poklesom.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov