Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

J. Škorňa

Myslím si, že každý z nás potrebuje nepriateľa. Všetci potrebujeme jasne pomenovať niekoho alebo niečo, čo môže za naše problémy.

Vyplýva to z ľudskej psychiky a je to úplne prirodzené a normálne. Úplne najlepšie je, keď nepriateľ nemôže oponovať preto, že je v dostatočnej vzdialenosti a ani nevie o tom, že je náš nepriateľ.

Ideálny nepriateľ a univerzálny vinník pre mnohých v našom poľnohospodárstve je Brusel. Ten ako zástupca legislatívy Európske únie a jej byrokracie môže za všetko zlé. Za likvidáciu živočíšnej výroby, za neustále klesajúci podiel slovenských potravín aj za neustále bujnejúcu byrokraciu a administratívnu či environmentálnu „buzeráciu“. Jednoducho za všetky starosti a trápenia.

Je úplne jasné, že nie všetko v Bruseli je dobré. Aj my, ktorí sme zažili kolaps socializmu vidíme, že sa tieto dva svety niekedy nebezpečne podobajú. Ja si ale myslím, že stav nášho poľnohospodárstva je do veľkej miery výsledkom pôsobenia našich poľnohospodárov, úradníkov a lobistických skupín. Z Bruselu dostaneme veľmi široké mantinely, ale cestu vytyčujú naši „mocní“ ľudia. My im v tom pomáhame mlčaním, ale aj tým, že systém využívame, prispôsobujeme sa mu a každý si v ňom nájde svoje výhody a svoju cestu ako prežiť a zarobiť si.

Viniť za všetko Brusel je veľmi pohodlné a bezpečné. Prináša to  veľa politických bodov a popularity. Odrazu máme vinníka a my sme tí dobrí. Lenže z môjho pohľadu to môže byť veľmi nebezpečné.  Hrozí, že väčšina spoločnosti tomu naozaj uverí, ak tomu  neverí už teraz.  Potom stačí, aby sa našiel niekto kto presvedčí spoločnosť, že treba urobiť referendum o vystúpení z EÚ. A keď bude národ presvedčený, že z Bruselu ide všetko zlé, môže sa nám stať to čo Veľkej Británii. Vystúpením z tohto  klubu bohatých a bezpečných by malo naše Slovensko naozaj veľký problém.

Ale, aby sme nekončili negatívne, skúsme si uvedomiť, ako sa máme dobre. Akí sme bohatí a ako bezpečne si žijeme. Veď len maličký kúsok od nás za hranicami „zlej“ Európske únie je to úplne inak. Mali by sme si vážiť to, ako a kde žijeme. Skúsiť našu krajinu odovzdať našim deťom v dobrom stave a nehazardovať s ich budúcim životom.

 

Ján Škorňa

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov