tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Na nemecko-belgických hraniciach bol v poslednom čase niekoľkokrát napadnutý dobytok. Vyzerá to tak, že vlk sa špecializoval na veľké prežúvavce.

Boli štyri kravy patriace farmárovi Karl-Heinzovi Steffensovi z Hürtgenu v okrese Düren obeťami útoku vlkov? Otázka bude objasnená až po genetickej analýze. Faktom je, že kravy boli dohryzené a v regióne boli spozorované aj vlky.

61-ročný farmár našiel nedávno ráno na pastvine zranenú kravu. Zviera bolo dohryzené v oblasti bedrových a sedacích oblastí, citovali noviny Aachen Steffensa. Krava mala stopy po uhryznutí aj na krku. Musela byť usmrtená.

Uhynuté kravy v maštali

O dva dni neskôr našiel farmár so synom uhynutú kravu aj v maštali, ďalšia krava sa zrejme v panike dostala do maštale a zranila sa tak vážne, že musela byť utratená. Tretia krava mala masívne poranenia vemena a vykrvácala.

Začala sa genetická analýza

Hermann Carl, policajt a poľovník na dôchodku, špecialista na vlky, odobral vzorky na genetickú analýzu. Škody v chove sú veľké aj preto, že jedna krava bola teľná. Neďaleko, na pastvine pri Schmidte, v ten istý deň prerazilo oplôtok pasienka šesť teľných kráv. Na pastvine bolo nájdené aj čerstvo narodené teľa, ktoré bolo „vypitvané“.

Mestá Hürtgen a Schmidt sa nachádzajú v nárazníkovej zóne vlčej oblasti „Eifel – Hohes Venn“. Toto bolo oznámené začiatkom júla 2019. Od polovice roku 2018 sa objavilo niekoľko správ o vlkoch z „Vysokých močiarov“ v Belgicku. Neďaleko, v Simmerathe v mestskom regióne Aachen, bol v marci tohto roku potvrdený útok vlka na stádo oviec. Usmrtených bolo desať oviec, dve jahňatá a dve kozliatka, 19 oviec sa zranilo a štyri z nich potom uhynuli.

 

Z Topagrag preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: súkromná

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov