tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 04.oktobra 2024, meniny má František, zajtra Viera

Amyláza poskytuje okrem zvýšenej ekonomickej efektívnosti produkcie aj benefity vplývajúce na reprodukciu, dlhovekosť a zdravie zvierat, ktoré sú rovnako ako aj úžitkovosť, ukazovateľom zdravého a kvalitného stáda produkčných dojníc.

Zaradenie α-amylázy do kŕmnej dávky dojníc

Zaradenie α-amylázy do kŕmnej dávky ovplyvnilo a zvýšilo denný nádoj približne o 1,5 l mlieka/na 1 dojnicu, obsah tuku sa zvýšil v priemere na dojnicu o 0,3 p.b. a obsahu bielkovín v priemere o 0,25 p.b. Okrem toho sme zaznamenali aj zvýšenú úžitkovosť v skupine rozdoj a vrchol laktácie približne o 7,8 l mlieka. Okrem základných ukazovateľov úžitkovosti sme sa zamerali aj na zmeny bachorovej tekutiny a vplyv na reprodukčné ukazovatele stáda. Vzorky odoberal veterinárny lekár v mesačných intervaloch odberu. Zamerali sme sa predovšetkým na zmeny súvisiace so zmenou obsahu unikavých mastných kyselín a zmenami súvisiacimi s pH bachora. Z výsledkov vieme zhodnotiť, že v prípade zmeny kŕmnej dávky a zaradením α-amylázy do kŕmnej dávky dojniciam, sme nezaznamenali zmeny hodnoty pH obsahu bachora. V priebehu odberu a analyzovania vzoriek sme zaznamenali nárast produkcie kyseliny octovej prítomnej v bachorovej tekutine. Acetát je jedna z hlavných unikavých mastných kyselín vznikajúcich v procese fermentácie a zohráva kľúčovú úlohu v energetickom metabolizme prežúvavcov. Rovnako sme zaznamenali aj priemerný nárast všetkých základných unikavých mastných kyselín prítomných v bachore. Najvyššie hodnoty sme zaznamenali prvý mesiac po zaradení α-amylázy do kŕmnej dávky. Z hľadiska reprodukcie sme zaznamenali pozitívny pokles hodnoty inseminačného indexu.

Po vyhodnotení výsledkov skrmovania α-amylázy v produkčných podmienkach môžeme zhodnotiť pozitívne výsledky úžitkových a reprodukčných vlastností bez negatívneho možného dopadu na zdravie bachora a negatívnej zmeny v obsahu bachorovej mikroflóry. Pozorujeme pozitívne výsledky z hľadiska produkcie unikavých mastných kyselín a z hľadiska zvýšeného energetického príjmu možné zamedzenie vzniku potenciálnych možných subklinických acidóz v stádach produkčných dojníc.

 

Celý text nájdete vo štvrtom tohtoročnom vydaní Slovenského CHOvu na s.16-17.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Ing. Stanislava Drotárová PhD.. NTR Nutrition, s.r.o., SPU v Nitre Ing. Stanislav Drotár, NTR Nutrition, s.r.o.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

agrofilm 2024

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov