V prípade hovädzieho dobytka, oviec a kôz sa počet jatočne spracovaných zvierat výrazne zvýšil. Aké sú dôvody?
Produkcia hovädzieho mäsa v Austrálii sa blíži k starým rekordným úrovniam: V hospodárskom roku 2023/24 bolo spracovaných približne 7,7 milióna jedincov hovädzieho dobytka. Išlo o najvyššiu hodnotu od konca viacročného sucha v roku 2020 a o 22 % viac ako v rokoch 2022/23. Priemerná jatočná hmotnosť vzrástla na 310 kg, čo je o 9 % viac ako trojročný priemer. Priemyselná organizácia Meat and Livestock Australia (MLA) vidí dôvody rastu pokroku v chove v genetike zvierat a prevádzkovom raste, a tým aj vo väčších populáciách zvierat.
Zvýšil sa aj počet jatočne spracovaných jedincov samičieho pohlavia. MLA to však pripisuje skôr eliminácii starších chovných kráv ako hromadeniu zásob súvisiacich so suchom.
Vyššia produkcia ovčieho a kozieho mäsa
V poslednej dobe sa výrazne zvýšila aj produkcia austrálskeho ovčieho mäsa, čo je podľa MLA spôsobené zvýšeným chovom mäsových plemien, zvýšenou efektivitou výroby a vyšším počtom chovných oviec. V hospodárskom roku 2023/24 bolo v celej krajine jatočne spracovaných 27,5 milióna jahniat. To je o 18 % viac ako predchádzajúci rekord z roku 2018/19 a o 31 % viac ako desaťročný priemer. Austrálsky mäsový priemysel očakáva, že produkcia jahniat zostane v nasledujúcich rokoch na tejto vysokej úrovni.
Najväčší percentuálny nárast o takmer 50 % na 2,9 milióna spracovaných zvierat v roku 2023/24 v porovnaní s predchádzajúcim rokom bol zaznamenaný pri kozách. Podľa MLA je tento nárast do značnej miery spôsobený rozšírením spracovateľských kapacít v Bourke, ktoré sa nachádza vo východnej Austrálii.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Reimink