Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Prvý prípad katarálnej horúčky oviec bol potvrdený v okrese Kleve (Severné Porýnie-Vestfálsko). Znamená to, že Severné Porýnie-Vestfálsko stratí štatút oblasti bez výskytu katarálnej horúčky oviec.

Odborníci očakávajú rýchle šírenie

Po tom, čo sa katarálna horúčka oviec (modrý jazyk - ang. Bluetongue - BTV) v posledných týždňoch intenzívne rozšírila v Holandsku (k 12. októbru bolo potvrdených viac ako 1 100 prípadov) a v Nemecku sa vyskytlo prvé podozrenie na jej výskyt, Spolkový výskumný ústav pre zdravie zvierat (Inštitút Friedricha Loefflera) potvrdil nákazu týmto vírusom pri jednej ovci v okrese Kleve. Postihnuté stádo už bolo preventívne zablokované. Ostatné zvieratá v tejto lokalite nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.

Podľa ministerstva poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľa Severného Porýnia-Vestfálska (MLV NRW) to znamená, že katarálna horúčka oviec sa po dvojročnej prestávke vrátila do Nemecka. Nemecko bolo oficiálne uznané za krajinu "bez výskytu BTV" len v júni.

Čo to znamená pre obchod so zvieratami?

Farmy, na ktorých existuje podozrenie na infekciu vírusom katarálnej horúčky oviec alebo na ktorých bola infekcia zistená, musia byť zablokované a nesmú už prepravovať zvieratá do iných fariem, uvádza MLV NRW. V dôsledku vypuknutia nákazy stráca celé Severné Porýnie-Vestfálsko štatút oblasti bez výskytu katarálnej horúčky oviec.

Obchodovanie s hospodárskymi zvieratami náchylnými na toto ochoreni (hovädzí dobytok, ovce, kozy a iné prežúvavce) zo Severného Porýnia-Vestfálska do oblastí bez výskytu katarálnej horúčky oviec, ako aj do Holandska a Belgicka bude možné len za určitých podmienok. V súčasnosti prebiehajú diskusie o tejto otázke a informácie o výsledku budú poskytnuté neskôr.

Čo by mali poľnohospodári robiť v prípade podozrenia na katarálnu horúčku oviec?

Ministerstvo poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľa naliehavo odporúča poľnohospodárom, aby sa s konkrétnymi otázkami týkajúcimi sa ohniska nákazy a pravidiel, ktoré platia v postihnutých oblastiach, obrátili na miestne príslušné pracoviská veterinárnych úradov v okresoch a samostatných mestách. Choré zvieratá je potrebné bezodkladne nahlásiť príslušnej veterinárnej správe, aby mohla iniciovať potrebné laboratórne diagnostické testy.

Katarálna horúčka oviec

Modrý jazyk je vírusové, akútne ochorenie oviec a hovädzieho dobytka. Na toto ochorenie sú náchylné aj kozy, ťavy z Nového sveta (vrátane lám a alpák) a voľne žijúce prežúvavce. Vírus sa neprenáša priamo zo zvieraťa na zviera, ale prostredníctvom malých múch (komárov) rodu Culicoides, ktoré sajú krv. Pôvodca katarálnej horúčky oviec nie je pre človeka nebezpečný. Konzumácia mlieka alebo mäsových výrobkov z prípadne infikovaných zvierat nevyvoláva žiadne obavy. Príznaky zahŕňajú horúčku, zápal a krvácanie slizníc, zvýšený výtok slín a penu pri ústach.

 

Podľa údajov na webovom portáli ŠVPS SR nebolo na Slovensku do dnešného dňa zaznamenané ani jedno ohnisko výskytu BTV v chove, avšak v súvislosti s výskytom ochorenia v susedných štátoch SR spadala v minulosti do reštrikčnej (zakázanej) zóny. Vzhľadom na súčasný vývoj ochorenia BTV v Európe a s ním súvisiace obmedzenia EÚ, ktoré sa týkajú obchodovania s vnímavými zvieratami na BTV, je možné predpokladať, že toto ochorenie môže predstavovať v nasledujúcich rokoch problém aj v Slovenskej republike.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Deter

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov