tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

V rámci formátu #Dotkni sa života chceme počas Národnej výstavy HZ predstaviť nielen špičkové čistokrvné plemenné zvieratá a produkty z nich, ale aj kvalitné úžitkové krížence. V tejto súvislosti sme navštívili spoločnosť Agropartner Plavecké Podhradie.

Hospodária na pieskových pôdach Záhoria. Po rokoch skúseností prišli na to, že najlepším spôsobom je postupná premena časti chotára (už viac ako 1 000 ha) na pasienky a produkciu zástavového a jatočného hovädzieho dobytka. Chovajú približne 600 dojčiacich kráv. Začali s plemenom limousine, skúšali i charolais a napokon zistili, že do ich podmienok je najvhodnejší mäsový simentál. Tieto kravy sú najmenej náročné hlavne počas suchých rokov. Majú dostatok mlieka (šľachtia so zameraním na materské vlastnosti), teľatá dobre rastú.

Väčšina z nich sú úžitkové krížence, výborne osvalené po otcoch plemien charolais alebo limousine. Tie tu pôsobia v umelej inseminácii, ako aj v prirodzenej plemenitbe. Z dôvodu potreby zachovania obmeny stáda sa využívajú aj inseminačné dávky mäsového simentála.

Naším sprievodcom bol vedúci úseku ŽV v tohto veľkého podniku (okrem mäsových kráv majú i špičkové stádo viac ako 500 holštajnských dojníc) – uznávaný odborník Peter Rafaj. Je predsedom Kontrolnej komisie ZCHMD a aktívny je aj v rámci SZPM. Prešli sme väčšinu chotára a videli krásny dobytok v dobrej kondícii. Od jalovíc cez kravy s teľatami až po jalovice vo výkrme. Ten tu realizujú len ako doplnkové odvetvie vzhľadom na nedostatok krmív.

Gro teliat predávajú hneď po odstave. Časť z nich vo vlastnej rozrábkarni mäsa spracujú do balíčkov. Tu i predávajú. Rovnako vo Farmárskej predajni hneď pri areáli podniku. Kvalitnou bio teľacinou zásobujú aj školy na okolí. Väčšina nimi ponúkaného mäsa pochádza z vykŕmených býkov alebo jalovíc. Ide približne o 1 zviera týždenne. Mäso je predávané pod lokálnou značkou Záhorácké hovjazí. Super názov. Veríme, že zaujme aj návštevníkov Agrokomplexu a určite mu budú venovať pozornosť aj mladí na sociálnych sieťach. Na nich sa pri propagácii formátu #Dotkni sa života chceme zamerať.

 

Ján Huba – Slovenský CHOV, NPPC – VÚŽV Nitra

Ivan Nemčovský – ZCHMD Ivanka pri Nitre       

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov