Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Prinášame vám výňatok z vystúpenia riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Ing. Mgr. Daniela Molnára na medzinárodnej konferencii Slovenskej asociácie aviárnej medicíny, ktorý sa konal 22.3. 2023 v priestoroch nitrianskeho Inštitútu znalostného pôdohospodárstva a inovácií.

 

Čo čaká chovateľov hydiny v budúcnosti

V januári t.r. vyšlo Nariadenie vlády č.3/2023 s platnosťou od mája 2023 upravujúce aj životné podmienky kurčiat chovaných na produkciu mäsa. Podľa slov Daniela Molnára sa do tohto nariadenia, bohužiaľ, nepodarilo dostať nosnice. Nehovoriac o morkách, kačiciach a husiach, na podporu ktorých sa podľa EK používajú „národné“ a nie európske finančné zdroje. Tie sú však v nedohľadne. Na pripomienku, aby boli do podpornej schémy zaradené aspoň nosnice vo voliérových a výbehových chovoch, prišla požiadavka, aby bola v týchto systémoch chovu znížená hustota zaťaženia podlahovej plochy o 20 %. Reálne zníženie z 9 na 6 nosníc pri podstielkovom chove je ekonomicky likvidačné (vajcia by boli nepredajné).

Pre kurčatá chované na hlbokej podstielke teda naďalej platí zaťaženie podlahovej plochy 30 kg/m2. Dĺžka výkrmu nesmie byť kratšia ako 38 dní za turnus (deň naskladnenia – deň pred vyskladnením). Počet turnusov ročne nesmie presiahnuť 6 a doba čistenia, dezinfekcie a prípravy priestorov je najmenej 14 dní od vyskladnenia. Podpora sa bude poskytovať, ak počet kurčiat dosiahne najmenej 35 VDJ. Sadzbu sa podarilo vrátiť na úroveň spred 2 rokov (75 €/VDJ). Pôvodný návrh hovoril len o 44 €/VDJ. Výška sadzby na dobiehajúce obdobie (do 30.4. 2023) ešte nie je jasná a zrejme bude závisieť od počtu prihlásených subjektov a počtu deklarovaných vtákov (75-119 €/VDJ).

 

Podpory pre chovateľov hydiny

V rokoch 2021 a 2022 dostali chovatelia hydiny podporu prostredníctvom NPPV (3 mi. €, resp. 3,3 mil. €). V roku 2022 tento spôsob podpory pokračoval, jej výška však bola nižšia (700 000 €). Našťastie sa podarilo presadiť podporu prostredníctvom tzv. Zelenej nafty vo výške 3,5 mil. € a šťastím v nešťastí bola aj mimoriadna podpora na sucho vo výške 8 mil. € (reálne to však bude kvôli rozličným limitom menej). Pre rok 2023 by mal opäť platiť „inštitút“ Zelenej nafty, pričom prepočítavacie koeficienty by mali zostať zachované. Podpora na chov hydiny by mala pokračovať aj v tomto roku. Požiadavkou ÚHS bolo, aby limity počtov neboli určujúcou podmienkou a pri brojleroch by  sa mali stavy počítať nie ku koncu príslušného mesiaca, ale mali by byť zohľadnené aj počty vyskladnených vtákov za príslušný mesiac.

Takmer absurdné návrhy EFSA

Niektoré aktuálne tézy z dvojice stanovísk EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) týkajúce sa zmien v požiadavkách na ustajnenie hydiny sú pre jej chovateľov potenciálne minimálne rizikové: To, že je tendencia zakázať chov vtákov v klietkach, je dlhodobo jasné. Nebezpečnejšie však je, že EFSA by chcela znížiť podlahové zaťaženie v chove nosníc na 4 vtáky/m2. To je veľmi výrazná redukcia, keďže v súčasnosti je zaťaženie podlahovej plochy v podstielkových chovoch 9 vtákov/m2 a pri klietkových chovoch 10 vtákov/m2. Ďalšou požiadavkou je, že pri halách, ktoré nemajú voľný výbeh, by mali byť kryté verandy, resp. ďalší priestor na výbeh. Dôvodom je snaha o zníženie zaťaženia podlahovej plochy v čase, keď sú vtáky najaktívnejšie a ktoré by im umožnili voliť medzi teplotami, svetelnými podmienkami a kvalitou substrátu. Ten by mal byť sypký a malo by ísť o hmotu podobnú piesku. 

Chovatelia nosníc by mohli mať problém aj pri schválení požiadavky na zvýšenie intenzity osvetlenia nad 20 lx. To je, slušne povedané, veľmi zvláštne, keďže po prekročení spomínanej hranice rastie radikálne miera kanibalizmu medzi nosnicami. To predstavuje výrazné zníženie kvality ich života, čo je v rozpore s deklarovanou snahou o zlepšenie života.

K ďalším opatreniam by mala patriť inštalácia prístupných vyvýšených plošín a/alebo bidielok, ktoré umožnia súčasný odpočinok všetkých vtákov a umožnia im aj vyhýbať sa jeden druhému. Postupne by sa tiež malo upustiť od skracovania zobákov vtákov. Požiadavka na redukciu agresivity kohútov voči sliepkam napríklad znížením ich pomeru (pod 1:10) je zrejme smerovaná do rozmnožovacích chovov, keďže v chovoch úžitkových kohúty nenájdete. Do tejto skupiny opatrení patrí napr. aj výber kohúta s menej agresívnou povahou či inštalácia deliaceho panelu, ktorý umožní sliepkam únik pred kohútom.

Pri nosniciach by mali byť zavedené aj harmonizované metódy hodnotenia a systémy bodovania pre sledovanie úmrtnosti a zranení, poškodenie operenia, zlomenín stehennej kosti a vyradenie jatočného tela pri spracovaní. Takéto nástroje je možné podľa EFSA využiť na sledovanie úrovne dobrých životných podmienok v európskych chovoch.

Požiadavky na zmeny v chove brojlerov sú ešte radikálnejšie: Obmedzenie rýchlosti rastu na maximálne 50 g/deň. Holandskí farmári, ktorí si už tento trend „vypočuli“, zistili, že takto pomaly rastúce kurčatá nedokážu predať pre ich príliš vysokú cenu. Navrhovaná hustota zaťaženia podlahovej plochy na 11 kg/m2 predstavuje zníženie súčasného zaťaženia o 72 %. Požiadavka na dostielanie novej podstielky po 2. týždni je v praktických podmienkach v podstate nerealizovateľná. Dosť bizarne pôsobí aj požiadavka na zabezpečenie krytej verandy pre výkrmové kurčatá od 2. týždňa veku. Brojlery by mali mať aj prístup do vonkajšieho výbehu pokrytého zo 70 % vegetáciou. Aj brojlery by mali podľa EFSA mať k dispozícii vyvýšené plošinové rampy, resp. bidlá. Chovatelia by mali v ustajňovacích objektoch udržiavať koncentráciu amoniaku pod 15 ppm a zaistiť intenzitu osvetlenia minimálne 20 lx. V odporúčaniach sa objavuje aj požiadavka na liahnutie brojlerov priamo na farme z oplodnených vajec namiesto prepravy jednodňových kurčiat. Tento postup sa už začína realizovať vo svete a prvé pokusy prebiehajú aj v ČR a SR.

Tieto návrhy podľa Daniela Molnára len ťažko korešpondujú s aktivitami, ktoré by mali pomôcť európskym chovateľom hydiny v konkurenčnom boji s chovateľmi z tretích štátov. Zvláštne aktivity „odbornej“ európskej autority skôr prispejú k likvidácii ich biznisu, v dôsledku čoho budú môcť na európsky trh ešte viac prenikať mimoúnijní producenti vajec a hydinového mäsa, ktorí nebudú musieť spĺňať žiadnu z deklarovaných podmienok.

 

Spracoval M. Dukes, Slovenský CHOV

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov