Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Výzvy v poľnohospodárstve narastajú. Rastlinné biostimulanty môžu byť stavebným kameňom v boji proti nim. Úrady a farmári teraz intenzívnejšie testujú rôzne produkty.

Slovo „rastlinné biostimulanty“ v súčasnosti skloňuje každý. Relatívne novú skupinu produktov mnohí považujú za svetielko nádeje, pokiaľ ide o zabezpečenie výnosov plodín v budúcnosti.

Poľnohospodárstvo teraz čelí obrovským výzvam. Na jednej strane sa musíte pripraviť na extrémnejšie poveternostné podmienky a tým aj väčší stres pre rastliny. A na druhej strane chcú politici výrazne obmedziť používanie chemických prostriedkov. Okrem toho vyhláška o hnojivách reguluje množstvo hnojiva. Jedným zo spôsobov, ako udržať naše plodiny zdravé a odolné, je využiť všetky nástroje integrovanej ochrany proti škodcom. To zahŕňa aj používanie rastlinných biostimulantov.

Oficiálne úrady robia prvé pokusy

V rámci registrácie dostanú výrobky v budúcnosti označenie CE, ktoré napr. majú určitý vplyv na úrodu alebo na pôdu. Oficiálne úrady tiež čoraz viac skúmajú, aký silný je tento vplyv v oblastiach praxe.

Vo všeobecnosti sa často ukazuje, že experimentálnu pozíciu je potrebné ešte viac zamerať na novú skupinu produktov. „Keďže biostimulanty nie sú pesticídy ani hnojivá, kombinované testy s nimi nie sú účinné,“ hovorí Philipp Möbs, konzultant pre pestovanie plodín na Štátnom úrade v Hesensku, Nemecko. Keďže oficiálne testy začali len nedávno, zvyčajne existujú iba jednoročné výsledky, ktoré môžu prinajlepšom ukázať trend.

Príklad: Úrad pre výživu, poľnohospodárstvo a lesníctvo v Augsburgu (Amt für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten in Augsburg) v minulom roku testoval látku Utrisha N aj v teste na zvýšenie N v zemiakoch.

Výsledok: V porovnaní s variantom s cieľom 200 kg/ha N sa s produktom dalo dosiahnuť dodatočný výnos okolo 5 %. V roku 2022 však bolo v lokalite veľmi sucho. Navyše, ročný výsledok nebolo možné štatisticky overiť.

Celkovo vzaté, oficiálne odporúčanie súhlasí s tým, že rastlinné biostimulanty by sa mali podrobnejšie preskúmať. Cieľom sú spoľahlivé trojročné výsledky. Zároveň čoraz viac farmárov v súčasnosti testuje rôzne produkty individuálne.

 

Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: agrarfoto.com

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov