Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Dovoz hovädzieho mäsa do Nemecka sa v prvej polovici roka 2023 ďalej znížil. Celkový dopyt klesá aj v dôsledku zvýšených životných nákladov.

V prvom polroku 2023 Nemecko doviezlo menej hovädzieho mäsa ako v predchádzajúcom roku. Napríklad v období od januára do júna tohto roka sa dodávky v porovnaní s rokom 2022 celkovo znížili o 7,7 %.

Takmer 90 % z krajín EÚ

Najväčší podiel hovädzieho mäsa nakupovaného Nemeckom, 87,3 %, pochádza z krajín EÚ. Napriek výraznému poklesu dodaného množstva zostáva hlavným dodávateľom Holandsko s takmer štvrtinovým podielom na celkovom dovoze. Dodávky z ostatných európskych krajín, ako sú Rakúsko, Poľsko a Francúzsko, boli tiež oveľa nižšie.

Sebestačnosť na úrovni 95

Na druhej strane sa zvýšil dovoz z tretích krajín. Mäso pochádza najmä z Južnej Ameriky a je po ňom dopyt zo strany gastronómie. Pri miere sebestačnosti v prípade hovädzieho mäsa na úrovni 95 % v roku 2022 bude Nemecko naďalej závislé od dovozu. Vzhľadom na zvýšené životné náklady a vysokú cenu hovädzieho mäsa v porovnaní s inými druhmi mäsa je však dopyt po ňom do určitej miery obmedzený.

hovadzina graf

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Heil

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov