Či už je to tofu klobása, sójové karbonátky alebo vegetariánske hamburgery – trh s vegetariánskymi alebo vegánskymi alternatívami mäsa v Nemecku rastie. Množstvom a hodnotou však zďaleka nedosahujú úroveň mäsa.
V roku 2022 vyrobili spoločnosti v Nemecku o 6,5 % viac náhrad mäsa ako v predchádzajúcom roku. V porovnaní s rokom 2019 sa produkcia zvýšila dokonca o 72,7 %, uvádza Spolkový štatistický úrad (Destatis).
V roku 2022 sa vyrobilo 104 300 t mäsových náhrad v porovnaní s približne 97 900 t v predchádzajúcom roku. Hodnota týchto produktov vzrástla v roku 2022 v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 17,3 % na 537,4 milióna eur (2021: 458,2 milióna eur). V Nemecku sa zvýšil aj počet spoločností vyrábajúcich tieto produkty - zo 44 v roku 2021 na 51 v minulom roku.
Hodnota mäsa je 80-krát vyššia ako v prípade mäsových náhrad
Napriek tomuto nárastu je hodnota náhrad mäsa relatívne malá v porovnaní s mäsovými výrobkami. V roku 2022 bola hodnota mäsa a mäsových výrobkov vyrobených v Nemecku 42,4 miliardy eur – takmer 80-násobok hodnoty náhrad mäsa. V roku 2019 bola hodnota mäsa a mäsových výrobkov vyrobených v Nemecku (40,1 miliardy eur) takmer 150-násobkom hodnoty náhrad mäsa (približne 0,3 miliardy eur).
Spotreba mäsa v Nemecku je nízka
V Nemecku sa už roky konzumuje stále menej mäsa. Podľa Spolkového úradu pre poľnohospodárstvo a výživu (BLE) bola spotreba na obyvateľa v roku 2022 52,0 kg na obyvateľa. To bol pokles o takmer 15 % v porovnaní s rokom 2012 (60,9 kg na obyvateľa) a najnižšia hodnota od začiatku výpočtu spotreby v roku 1989.
Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: picture alliance / Norbert Schmidt | Norbert SCHMIDT