Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Explodujúce náklady ohrozujú produkciu potravín: Európska mliečna rada vyzýva na okamžité opatrenia!

Zvyšovanie nákladov na produkciu mlieka je alarmujúce rozmery a ohrozuje prežitie chovateľov dojníc a tým aj produkciu mlieka v Európe. Aj keď ceny mlieka zaznamenali v posledných mesiacoch mierne stúpajúci trend, tieto zvýšenia nijako nekompenzujú extrémny nárast nákladov v dôsledku vyšších cien vstupov, ako sú hnojivá, krmivo a energia. Cenová kompenzácia je však absolútne nevyhnutná, ako jasne požaduje Výkonný výbor Európskej mliečnej rady (EMB).

Masívny nárast cien v Európe

Hlavné mliekarne v nemeckom Severnom Porýní-Vestfálsku vo februári vyplácali farmárom dojníc 44 centov za kilogram mlieka. Aj keď išlo o zvýšenie výkupnej ceny, ani zďaleka to nestačilo na kompenzáciu zvýšenia nákladov o 10 centov (v porovnaní s účtovným rokom 2020/2021), ako to vypočítala Poľnohospodárska komora Severného Porýnia-Vestfálska, ktorá vyčíslila celkové výrobné náklady 53 centov na kg mlieka. Slovami poľnohospodárskej komory: „V tomto prípade vypočítané zvýšenie nákladov úplne neguje zvýšenie ceny mlieka.“ A náklady výrobcov naďalej rastú. Napríklad cena za bielkovinový kŕmny repkový šrot už v apríli presiahla 500 eur za tonu.“

V Portugalsku zaznamenali v apríli 2022 v porovnaní s aprílom 2021 zvýšenie cien nafty o 62 %, kukurice o 77 % a dusíkatých hnojív o 140 %.

Aj v Nórsku ceny hnojív prudko vzrástli a v porovnaní s rokom 2020 sa viac ako zdvojnásobili. Ceny elektriny sa v skutočnosti za posledné dva roky viac ako strojnásobili.

Vo Francúzsku sa náklady na energiu zvýšili približne o 30 percent a náklady na hnojivá sa v priebehu roka zvýšili o viac ako 80 percent (porovnanie február 2021/2022).

Prichádzajúce správy z krajín ako Taliansko a Holandsko uvádzajú, že v dôsledku explózie cien krmív je čoraz väčší počet výrobcov nútených posielať svoje dojnice na porážku. Nedávny výpočet pre vzorovú farmu s 200 dojnicami v talianskom regióne Lombardia odhalil dodatočné náklady vo výške približne 13 centov na liter mlieka v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

„Táto neuveriteľne napätá situácia v súčasnosti núti mnohých farmárov prestať s produkciou mlieka a eroduje poľnohospodárske štruktúry v EÚ na nebezpečnú úroveň,“ konštatuje prezidentka EMB Sieta van Keimpema. Podľa člena výkonného výboru EMB Elmara Hannena je potrebné prijať okamžité opatrenia, aby sa zabránilo tomuto hrozivému vývoju: „Okrem toho, masívne straty v počte farmárov sú to najhoršie, čo sa nám v Európe môže stať. Bude nemožné zotaviť sa z toho. Tento rýchly úpadok odvetvia nepochybne povedie k ťažkostiam pri výrobe potravín v Európe.

Ďalej hovorí, že poľnohospodársky sektor bez životaschopných fariem, poľnohospodársky sektor, ktorý je v podstate vysoko industrializovaný, sa nebude môcť rozvíjať požadovaným smerom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu. Preto EMB vyzýva všetkých tých, ktorí prijímajú rozhodnutia, aby okamžite konali.

Čo sa musí TERAZ stať pre stabilnú a udržateľnú produkciu mlieka?

1. Explodujúce výrobné náklady musia byť prenesené a teda pokryté cenami.

EMB výslovne apeluje na nákupcov a spracovateľov, aby zohrali svoju úlohu pri riešení zvýšených nákladov, pokiaľ ide o mlieko.

2. Sociálna udržateľnosť v SPP a Zelená dohoda musia byť okamžite zakotvené a implementované.

Bez životaschopných fariem nemôže existovať potravinová sebestačnosť ani úspešný prechod k environmentálnej udržateľnosti. Preto musí EÚ urobiť zo sociálnej udržateľnosti naliehavú prioritu svojich stratégií a nariadení.

3. Trh musí prispieť k transformácii poľnohospodárskeho sektora.

Cieľom musia byť ceny, ktoré ponúkajú úplné pokrytie nákladov – vrátane všetkých nákladov na udržateľnosť. Aby to bolo možné, trh musí prispieť k transformácii udržateľnosti v poľnohospodárskom sektore. Tvorcovia politík musia na to vytvoriť potrebné nástroje. Ak by sme mali pokračovať v bežnom chode, nebude možné zabrzdiť neustály pokles počtu farmárov a tento trend sa bude len ďalej zrýchľovať.

4. Horizontálne organizácie výrobcov musia byť zriadené efektívne a fungovať trvalo

Organizácie výrobcov, ktoré v mene poľnohospodárov rokujú o zmluvách a cenách so spracovateľmi, musia byť založené naprieč celou EÚ s dostatočnou vyjednávacou silou. Ako vysvetľuje Boris Gondouin, člen výkonného výboru EMB z Francúzska, jedinou možnosťou sú organizácie výrobcov so skutočnou horizontálnou štruktúrou, ktoré nie sú viazané na jednu mliekareň. „Potrebnú trhovú silu na vyjednávanie so spracovateľmi za rovnakých podmienok budú mať len vtedy ak budú môcť rokovať s viacerými mliekarňami súčasne.“ Pokračuje, že je absolútne nevyhnutné, aby poľnohospodári z družstiev boli zastúpení v týchto organizáciách výrobcov. „Mnohí farmári je členmi družstiev, čo znamená, že pokrývajú veľkú časť objemu produkcie. Aj pre tieto dodávky sa musia dohodnúť ceny pokrývajúce náklady,“ hovorí Gondouin.

5. Na dovážané poľnohospodárske produkty sa musia uplatňovať zrkadlové opatrenia

EMB je za to, aby dovážané poľnohospodárske produkty podliehali zrkadlovým opatreniam (zdravotné a environmentálne normy), aby sa poľnohospodárske produkty, ktoré nespĺňajú normy EÚ, neumiestňovali na trh EÚ. Cieľom je zabezpečiť, aby sa spotrebiteľom v EÚ vždy poskytovala rovnaká úroveň ochrany zdravia a životného prostredia. Okrem toho by sa tým zabránilo marginalizácii miestnych výrobkov EÚ, ktorých výroba je v dôsledku miestnych noriem drahšia, a ich nahradeniu „lacným“ dovozom. To by jednoducho viedlo k presunu výroby a tým aj emisií mimo EÚ. Bolo by to v rozpore s požadovanými globálnymi environmentálnymi zlepšeniami v poľnohospodárskom sektore.


Zo zdrojov EMB preložil a upravil Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov