Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Cenové turbulencie na trhu s obilninami sa ostatný týždeň citeľne zmiernili.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 7 EUR/t na 370 EUR/t. Kukurica medzitýždenne oslabila o 4 EUR/t na 330 EUR/t. Repka na burze MATIF medzitýždenne vzrástla o 3 EUR/t na dnešných 973 EUR/t, pričom nová úroda posilnila o 13 EUR/t na 781 EUR/t. Kanadská repka zdražela v sledovanom období o 13 EUR/t na 832 EUR/t. Cena austrálskej repky medzitýždenne stúpla o 26 EUR/t, keď sa aktuálne obchoduje za 707 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 7 EUR/t na dnešných 382 EUR/t, zatiaľ čo cena mäkkej pšenice v USA v sledovanom období poklesla o 22 EUR/t na dnešných 353 EUR/t. Cena kukurice na CBoT medzitýždenne klesla o 4 EUR/t na 267 EUR/t a sója zlacnela o 7 EUR/t na 559 EUR/t.

Pšenica

Zdá sa, že ceny pšenice si na burze MATIF vytvorili stabilnejšie obchodné pásmo, ktoré sa hýbe v intervale medzi 360 až 390 EUR/t. Prebiehajúce rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom prinášajú na trh určitú dávku upokojenia situácie, na čo reagujú zníženou volatilitou i ceny pšenice.

Účastníci trhov sa aktuálne príliš nevenujú skutočnosti, že prakticky v celej Európe vládne ostatný mesiac výrazný zrážkový deficit, keď v regióne padlo zhruba len 20 až 40 % zrážok oproti dlhodobému priemeru. Nateraz ale členské krajiny nehlásia nejaké problémy s kondíciou plodín a to zrejme aj vďaka tomu, že porasty nateraz čerpajú zdroje zo zimnej vlahy.

V každom prípade tento faktor bude potrebné ďalej sledovať. Zrážkový deficit sa pritom netýka len EÚ, ale aj Ukrajiny a hlavných pestovateľských regiónov Ruska.

Naproti tomu v USA sa hlavné pestovateľské regióny ozimnej pšenice dočkali minulý týždeň zrážok, čo nepochybne napomôže k lepšej kondícii tamojších porastov, ktorá je v niektorých štátoch USA nateraz najhoršia za niekoľko ostatných rokov.

Pokračovanie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou môže najbližšie dni ďalej vyvíjať tlak na pokles cien pšenice, no keďže situácia na trhu ostáva neprehľadná, nateraz sa zdá, že pšenici na MATIFe sa nebude chcieť porúčať na nižšie úrovne. Zdá sa tak, že komodita má stále značný priestor naďalej zotrvať v obchodnom pásme 360 až 390 EUR/t. Prerazenie tohto pásma jedným či druhým smerom nám naznačí na ďalší možný pohyb.

Kukurica

Na Ukrajine začala sejba jarných plodín, ktorej tradične dominujú kukurica a slnečnica. Miestni farmári aktuálne majú zasiate jariny na 150 tis. ha, čo znamená osev 1 % pôvodne plánovaných plôch. Pred inváziou sa odhadovalo, že farmári na Ukrajine zasejú jariny na 15 mil. ha, momentálne sa odhady osevných plôch scvrkli len na 7 mil. ha.

V prípade kukurice UkrAgroConsult odhaduje, že pestovateľské výmery plodiny klesnú medziročne o 29 %, pričom produkcia môže klesnúť z vlaňajších 42 mil. ton na 27,7 mil. ton.

V USA tamojšie ministerstvo zverejní v stredu dva dôležité reporty. Report o stave zásob plodín a očakávaný report o pestovateľských zámeroch farmárov pre najbližšiu sezónu, kde by sme sa mali dozvedieť prvé oficiálne čísla pestovateľských výmer plodín v USA. Analytici odhadujú, že farmári zasejú kukuricu na 92 mil. akroch, čo by bolo o 1,2 mil. akrov menej ako vlani.

Rozpätie odhadov sa však pohybuje relatívne široko medzi 89,7 až 93,5 mil. akrov. Kukurica bude súperiť o plochu zo sójou, pričom časť výmer už na jeseň zobrala obidvom plodinám ozimná pšenica. Tradične americkí farmári sejú kukuricu a sóju kombinovane na výmere okolo 180 mil. akrov. Bude pritom zaujímavé sledovať, aké zámery predstavia tento rok.

Vysoké ceny hnojív totiž naznačujú, že farmári by mohli preferovať vyššie výmery sóje na úkor kukurice, keďže sója je výrazne menej náročná na spotrebu hnojív. Na druhej strane vízia tohtoročnej nižšej produkcie kukurice na Ukrajine dáva šance na slušnú cenotvorbu aj pri kukurici, čo môže motivovať k vyšším výmerám v USA aj pre túto plodinu. Reporty tak môžu priniesť na trh s kukuricou nové impulzy, na čo môžu reagovať opäť citeľnejšie i samotné ceny komodity.

Na burze MATIF sa kukurica aktuálne obchoduje v okolí 330 EUR/t, pričom i táto plodina si ostatné dni vytvorila stabilnejšie obchodné pásmo v intervale medzi 325 až 340 EUR/t. Súčasný vývoj cien naznačuje na ďalší možný pokles ceny k 310 EUR/t, no stredajšie reporty USDA môžu priniesť zaujímavé zvraty a i preto nevylučujeme tento týždeň cenové pohyby plodiny do obidvoch strán. Opäť platí, že treba sledovať, ktorým smerom komodita opustí svoje súčasné vyššie uvedené cenové pásmo a to naznačí na ďalší možný smer cien kukurice.

Olejniny

Repka na MATIFe minulý týždeň predviedla spočiatku úspešný pokus o zdolanie cenovej hladiny 1000 EUR/t, keď sa vyšplhala až na 1021 EUR/t, no následne tento výrazne prekúpený trh si prešiel rýchlou korekciou, ktorá poslala ceny do nami avizovaného pásma k 910 EUR/t. Momentálne sa pritom repke podarilo znovu vymazať slušnú porciu strát, keď sa dostala k 970 EUR/t. Nová úroda sa pritom obchodovala v menej volatilnom móde, keď cena komodity jemne posilnila k 780 EUR/t.

Rastlinné oleje a tým aj samotné olejniny naďalej ostávajú pod vplyvom volatilných cien ropy, ktorá reaguje na úvahy EÚ sa razantne odpútať od dodávok ruských energetických zdrojov. Ropa ostatný týždeň oscilovala v širokom obchodnom pásme medzi 100 až 123 USD za barel, čo tlačilo nahor i ceny rastlinných olejov.

Rastlinné oleje pritom dvíhala aj pokračujúca neistota ohľadom sejby slnečnice na Ukrajine túto jar. UkrAgroConsult očakáva, že pestovateľské výmery slnečnice na Ukrajine medziročne klesnú o 48 %, kým Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva očakáva redukciu o 28 % na 4,8 mil. ha z vlaňajších 6,7 mil. ha.

Tieto relatívne široké pásma odhadu budúcej produkcie (očakáva sa 40 až 70 % vlaňajšej produkcie slnečnice) sa starajú o pokračovanie vysokých cien slnečnice, no taktiež ďalších olejnín vrátane repky.

Naproti tomu ceny sóje na burze CBoT ostatný týždeň mierne korigovali nadol vzhľadom na pokračovanie relatívne pomalého tempa exportov komodity z USA. USA nateraz exportovalo len 43,4 mil. ton sóje, čo je o 20 % menej v porovnaní s vlaňajškom. Čína stále aktívne nakupuje sóju z Brazílie, pričom jej importy v tomto momente príliš neakcelerujú, keďže sa zdá, že kvôli nízkym cenám sa dostáva do stagnácie tamojšia produkcia ošípaných.

Stredajší report USDA však môže znovu prinútiť ceny sóje k výraznejšiemu pohybu. Analytici odhadujú, že farmári zasejú 88,4 mil. akrov sóje, no niektoré analýzy poukazujú až na výmeru 92 mil. akrov. Číslo pod 90 mil. akrov by mohlo priniesť na trh ďalšie posilňovanie cien sóje. Ak výmery budú vyššie, cenový vzostup sóje môže byť obmedzený, no na druhej strane vyššie výmery sóje nahrajú cenám kukurice, keďže obmedzené pestovateľské plochy týmto by logicky poukazovali na nižšie očakávané pestovateľské plochy kukurice v USA.

Veľa neistoty na trhu s olejninami by aktuálne malo držať ďalej ceny na vyšších úrovniach. Stále vidíme slušné šance pre posilnenie cien sóje k 17,9 USD za bušel. Uvidíme, či k tomu sóji dopomôže stredajší report od USDA.

Pri repke nateraz očakávame dynamickú cenotvorbu v pásme medzi 910 až 1040 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 13. týždňa 2022: pšenica 360 – 390 EUR/t, kukurica 325 – 350 EUR/t, repka 910 – 1040 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov