Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Keď sa spočítajú všetky emisie skleníkových plynov prepočítaných na CO2eq tak krava so živou hmotnosťou 602 kg a ročnou dojivosťou 10 734 l mlieka zanecháva za sebou uhlíkovú stopu 8 832,65 kg CO2eq ročne (tabuľka 1). Pri pohľade na toto číslo sa dá konštatovať, že kravy sú významným prispievateľom  emisií skleníkových plynov. Toto je ale len subjektívny pohľad, ktorý je niekedy predmetom diskusie v spoločnosti a aj vo vedeckých kruhoch.

Množstvo vyprodukovanej organickej hmoty a uhlíka a spotreba oxidu uhličitého zo vzduchu rastlinami potrebnými na kŕmenie kravy s živou hmotnosťou 602 kg a dojivosťou 28,5 l mlieka denne je v tabuľke 5.

Uhlíková stopa kravy so živou hmotnosťou 602 kg a dojivosťou 10 400 l je 8 832,65 kg CO2 eq. za rok, na druhej strane rastliny, ktoré sa musia dopestovať pre takúto kravu spotrebujú pri fotosyntéze 9 289,34 kg oxidu uhličitého. To znamená že rastliny potrebné pre výživu kravy spotrebujú zo vzduchu viac o 465 kg CO2 ako je produkcia CO2eq tejto kravy za rok. Z uvedeného vyplýva, že pri chove kráv je rovnováha kolobehu uhlíka zachovaná a jednoznačne tvrdiť, že kravy sú prispievateľom k globálnemu otepľovaniu nie je úplne korektné. V tejto prípadovej štúdií bol dusíkový cyklus v poľnohospodárstve zanedbaný.

 

Ing. Vojtech Brestenský, CSc.1, MVDr. Zuzana Palkovičová PhD.1, Ing. Ondrej Pastierik, PhD.1, Ing. Kristína Tonhauzer, PhD.2

1Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra

2Slovenský hydrometeorologický ústav, Bratislava

Tento text pochádza z článku, ktorý bude súčasťou Témy mesiaca v aprílovom vydaní Slovenského CHOVu na s.12-14

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

 


Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov