Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Šestnásty ročník Dňa prvovýrobcov mlieka sa netradične presunul do Nitry, kde toto najvýznamnejšie sympózium prvovýrobcov mlieka na Slovensku opäť navštívili približne tri stovky účastníkov. Analýzu odvetvia vo svojej úvodnej prednáške detailne rozobral predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Alexander Pastorek, pričom poukázal na nelichotivé dáta ďalšieho poklesu stavov dojníc ako aj producentov mlieka na Slovensku. Rok 2021 pritom prináša na chovateľov extra tlak, keď im výrazne rastú kŕmne náklady. Tie po 39 eurocentoch/kg v roku 2020 majú v tomto roku stúpnuť na 42 eurocent/kg. „Rastúce ceny šrotov vyvolali nárast cien vstupov medzi 2,7 až 3,2 €cent/kg mlieka“, vykalkuloval A. Pastorek.

Aj preto SZMP predostrelo svoje požiadavky na to ako by mali vyzerať podpory pre odvetvie do roku 2027. V rámci prvého piliera odvetvie potrebuje podporu vo výške 400 EUR/VDJ, resp. 80 mil. EUR ročne. To by mu zabezpečilo podporu v očakávanej výške 5 eurocent/kg vyprodukovaného mlieka. V druhom pilieri by potom cez dobré životné podmienky zvierat bolo potrebných ďalších 150 EUR/VDJ, čo je okolo 30 mil. EUR ročne. V štátnej pomoci by bolo vhodné minimálne zachovať súčasnú podporu vo výške takmer 25 mil. EUR ročne. Okrem toho by odvetvie potrebovalo v rokoch 2021 – 2027 vyčleniť 350 mil. EUR na investičné potreby, teda okolo 50 mil. EUR ročne. Problémom je, že v intervenčnej stratégii je nateraz na investície celkovo vyčlenených len 366 mil. EUR na roky 2023-2027, z toho na priame podpory len 66 mil. EUR, čo je 13 mil. EUR na rok (300 mil. EUR je alokovaných na finančné nástroje). To je veľmi málo.

SZPM pritom robil prieskum medzi členmi aj o tom, či chovatelia využijú od roku 2023 ekoschému na pasenie dojníc, ak bude schválená. Odpovedali producenti združujúci 20 % všetkých stavov dojníc, pričom len 10 % z nich chce schému využiť. Schéma uvažuje vyplácať podporu pri dojniciach na úrovni 322 EUR/VDJ. Zato až 80 % opýtaných by využilo schému na welfare ustajnenie dojníc v rámci I. piliera.

Alexander Pastorek tiež apeluje na to, aby základná platba BISS bola diferencovaná pre podniky so ŽV a len RV, nakoľko keď dôjde od roku 2023 k zníženiu tejto platby, podniky bez nároku na ANC platby no so ŽV budú znevýhodnené.


Viac informácií z podujatia si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 11/2021 na s. 12-13.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov