Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ceny plodín na burze MATIF po krátkom zaváhaní v úvode minulého týždňa sa následne rýchlo zotavili, pričom viaceré plodiny zaknihovali nové maximá.

Na burze MATIF medzitýždenne stúpli ceny pšenice o 8 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 282 EUR/t. Kukurica medzitýždenne posilnila o 2 EUR/t na 247 EUR/t. Repka na burze MATIF medzitýždenne vzrástla o 11 EUR/t na dnešných 685 EUR/t. Kanadská repka zdražela v sledovanom období o 15 EUR/t na 656 EUR/t. Cena austrálskej repky medzitýždenne pridala 14 EUR/t pričom aktuálne sa obchoduje na 634 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 3 EUR/t na dnešných 281 EUR/t, zatiaľ čo cena mäkkej pšenice v USA v sledovanom období vzrástla o 9 EUR/t na dnešných 241 EUR/t. Cena kukurice na CBoT medzitýždenne vzrástla o 3 EUR/t na 183 EUR/t a sója zdražela o 7 EUR/t na 392 EUR/t.

Pšenica

Pšenica na burze MATIF aktuálne dosiahla na úroveň 282 EUR/t, čo predstavuje významnú úroveň rezistencie, teda úroveň, ktorá vykazuje vyššie šance pre to, že cena sa najbližšie dni odrazí na nižšie úrovne. Na druhej strane prekonanie tejto ceny by komodite otvorilo priestor vyrovnať svoje historické maximá na cene 295 EUR/t. Zaujímavosťou pritom je, že i pšenica na burze CBoT (USA) dnes rovnako narazila na svoju silnú úroveň rezistencie a teda čelí podobnej dileme ako cena pšenice na burze MATIF. Odváži sa cena posilniť na nové maximá, či bude korigovať nižšie? Ťažko povedať. Rusko aktuálne zaznamenáva 7,5 % medziročný rast inflácie, čo je voda na mlyn pre pokračovanie rastu cien pšenice. Zdá sa tak, že krajina len tak skoro nezruší svoju exportnú daň, čo ďalej môže brzdiť tempo exportov a tým zrýchľovať tempo exportov z iných destinácií, hlavne z EÚ a USA. Keďže dopyt po pšenici ostáva robustný, inflačné tlaky silné (účastníci trhov si začínajú uvedomovať, že súčasná inflácia nebude len dočasný fenomén), komodity budú naďalej v obľube investorov a to znamená, že je stále v hre, aby vo vzostupe svojej ceny pokračovali aj agrokomodity. A to bez ohľadu na to, že v prípade pšenice stále platí, že globálny trh je s komoditou komfortne zásobovaný. Uvidíme ako si najbližšie dni poradí pšenica s rezistenciou na cene 282 EUR/t (MATIF). Ak sa ju nepodarí prekonať a komodita skĺzne pod cenu 274 EUR/t, potom sa jej otvorí priestor pre ďalší pokles. Keďže ale prorastový trend ostáva v platnosti, rovnako v hre je i tvorba nových maxím. Tiež nesmieme zabúdať, že ostatné týždne pomáha cenám na burze MATIF k rastu oslabovanie eura voči doláru, pričom v tomto momente sa zdá, že dolár voči euru ešte neskončil svoje posilňovanie a teda kurz by mal naďalej podporovať ceny plodín na MATIF v raste.

Kukurica

Rýchly progres žatvy v USA v kombinácii s výhľadom vysokej úrody naďalej bráni cenám komodity v raste a to napriek pozitívnemu vývoju cien na susedných trhoch s plodinami. Farmári v USA ku koncu minulého týždňa zožali už 66 % pestovateľských výmer kukurice, pričom päťročný priemer pre toto obdobie predstavuje 53 %. Žatva napreduje aj na Ukrajine, no vzhľadom na jej neskorší štart mierne mešká za svojím priemerom. Ukrajinskí farmári nateraz zožali kukuricu z tretiny výmer, pričom priemerný hektárový výnos v krajine sa pohybuje na 6,34 t/ha. Stále to tak na Ukrajine vyzerá na rekordnú úrodu. Progres sejby kukurice pritom napreduje aj v Južnej Amerike. Analytici pritom očakávajú medziročný nárast výmer v Argentíne, aj preto niektorí z nich najnovšie navýšili aj odhad nadchádzajúcej produkcie z 52 na rekordných 54,5 mil. ton.

Ceny kukurice ako na burze MATIF, tak i na burze CBoT sa ostatné dva týždne pohybujú v bočnom pásme, no aktuálny vývoj naznačuje na to, že kukurica na burze MATIF môže korigovať ďalej nadol k 238 EUR/t.

Olejniny

Cenám rastlinných olejov naďalej poskytujú podporu rastúce ceny energií, pričom lídrom ostáva repkový olej, ktorého cena sa dostala už na 13 - ročné maximá. Repke na burze MATIF sa aj vďaka tomu podarilo koncom minulého týždňa zaokrúhliť svoju cenu na novom rekorde 700 EUR/t. Vysoké ceny v kombinácii s nedostatkom repky na globálnom trhu však túto sezónu spomaľujú importy komodity do EÚ. V aktuálnom ročníku EÚ doviezla 1,3 mil. ton repky, pričom vlani v rovnakom čase to boli 2 mil. ton. Je pravdepodobné, že tohtoročníkové importy repky zaostanú za minulou sezónou a to súčasne naznačuje i na medziročne nižšie spracovanie repky v EÚ.

Repka na burze MATIF ostatné dni vykazuje pomerne volatilný vývoj, a aj keď sa komodite naďalej darí tvoriť nové maximá, technická analýza naznačuje, že komodita môže najbližšie dni prekonať citeľnejšiu korekciu a to predovšetkým v prípade, že sa jej podarí uzatvoriť pod cenou 670 EUR/t. To by signalizovalo zosun k 640 EUR/t a ak by si komodita neudržala ani túto cenu, v hre je pokles do pásma 580 – 600 EUR/t. Vzhľadom na to, že trh s repkou je výrazne prekúpený, by takýto vývoj nebol až takým prekvapením. Pod tlak môže ceny dostať i najnovšia prognóza Rabobank, podľa ktorej by Austrália mala túto sezónu zaknihovať rekordnú produkciu repky 5,2 mil. ton. Krajina by tak mohla mať k dispozícii od jari na export takmer 4 mil. ton repky a tým citeľne znížiť tlak nedostatku plynúci z tohtoročnej podpriemernej úrody v Kanade.

Na druhej strane ceny ropy naďalej pokračujú v raste, čo dodáva prorastovú silu aj cenám rastlinných olejov. Ako sme už avizovali v minulotýždňovej analýze, repka nachádzajúca sa v rastovom trende môže mať ambíciu ďalej rásť smerom k cieľu 730 EUR/t. Preto je dôležité sledovať ako bude cena repky na dennej báze na MATIFe uzatvárať najbližšie dni. Nad métou 670 EUR/t je naďalej v hre tvorba nových rekordov, v opačnom prípade môžeme vidieť zosilnenie cenovej korekcie.

Cena sója na burze CBoT ostatný týždeň mierne posilnila po tom ako komodite pomohli rastúce ceny sójového oleja, no taktiež skutočnosť, že Čína začína vo väčšom meradle znovu nakupovať novú úrodu USA. V ostatných dvoch týždňoch americké exporty sóje dosiahli 4,5 mil. ton, pričom sa očakáva, že tempo exportov by malo ďalšie týždne pokračovať v akcelerácii. Farmári v USA majú už zožatých 73 % výmer sóje, pričom produkcia USA by sa mala dosiahnuť nad 122 mil. ton. Technicky je cena sóje naďalej v poklesnom trende, je však vidieť, že po dosiahnutí nami avizovanej cenovej podpory pod 12 USD za bušel táto zafungovala ako odrazový mostík a cene sa podarilo posilniť na dnešných 12,35 USD za bušel. Ak chce sója pomýšľať na cenový rast, musí prelomiť svoj aktuálne platný poklesný trend, na čo však potrebuje posilniť nad 12,6 USD za bušel, resp. nad 12,8 USD za bušel. Kým sa tak nestane, ďalší cenový vývoj naznačuje naďalej na pokles.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 43. týždňa 2021: pšenica 275 – 285 EUR/t, kukurica 238 – 240 EUR/t, repka 645 – 725 EUR/t (sledovať denné uzatváranie cien na MATIFe – nad 670 EUR/t tendencia rastu k novým rekordom, pod touto cenou možná korekcia k 645 EUR/t).

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov