Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Ruský prezident Vladimír Putin predĺžil do roku 2022 ruské embargo na dodávky určitých potravinárskych výrobkov z krajín, ktoré uvalili alebo podporovali protiruské sankcie.

Vyplýva to z prezidentského dekrétu „O rozšírení niektorých špeciálnych ekonomických opatrení na zaistenie bezpečnosti Ruskej federácie“, zverejneného v oficiálnej online databáze právnych informácií. Dokument nadobúda účinnosť okamžite.

Rusko uvalilo embargo na potraviny prezidentským dekrétom zo 6. augusta 2014 na krajiny, ktoré voči Rusku zaviedli alebo podporovali sankcie. Embargo sa pôvodne vzťahovalo na výrobky z USA, Európskej únie, Austrálie, Nórska a Kanady. K 13. augustu 2015 boli do zoznamu týchto krajín zaradené Albánsko, Čierna Hora, Island a Lichtenštajnsko, ktoré sa pripojili k sankciám voči Rusku, a od 1. januára 2016 aj Ukrajina.

V decembri 2020 Rusko predĺžilo potravinové embargo na Spojené kráľovstvo, ktoré opustilo EÚ.

Zákaz bol pôvodne zavedený na jeden rok. V roku 2015 bola predĺžená do 5. augusta 2016 a potom znova v júni 2016 do konca roku 2017, odkedy sa každoročne obnovuje. Mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ryby a výrobky z rýb a zelenina a ovocie boli pôvodne zakázané. Od októbra 2017 je zakázaný dovoz živých ošípaných, s výnimkou čistokrvných plemenných zvierat, ako aj vedľajších živočíšnych produktov a tukov a živočíšnych olejov.

Od 6. augusta 2015, v súlade s dekrétom prezidenta Ruskej federácie „O určitých špeciálnych ekonomických opatreniach na zaistenie bezpečnosti Ruskej federácie“, podpísanom 29. júla 2015, podliehajú výrobky zo sankcionovaných krajín k zničeniu.

Okrem toho sa zavádza postup, pomocou ktorého by bol tranzit výrobkov zo sankcionovaných krajín možný len vtedy, ak sa použijú pečate a registračný kupón od vodičov zo systému GLONASS.


Oficiálny text prezidentského dekrétu dostupný: TU

Zo zdrojov agroberichtenbuitenland preložil a upravil

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov