Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Samonáletmi pokrytá nemalá časť slovenských lúk a pasienkov a stúpajúci záujem o kozie mlieko a výrobky z neho vytvárajú predpoklady pre nárast počtu kôz na Slovensku. Realita tomu, žiaľ, nezodpovedá.

Publikovať údaje o presnom počet kôz na Slovensku je spomedzi všetkých druhov HZ na Slovensku najťažšie. Údaje podľa jednotlivých zdrojov sa líšia. Najvyššie počty udáva Štatistický úrad, ktoré oscilujú okolo 35 000. CEHZ ku 31.12. 2020 evidovala 18 400 kôz. Situačná a výhľadová správa NPPC – VÚEPP publikuje od roku 2020 len počty oviec mimo domácností (teda len tie, ktoré sú nad rámec samozásobenia rodiny) – 10 600 jedincov.

Približne 75 % všetkých kôz na Slovensku sa chová v dojnom systéme. Ostatné produkujú mlieko len na výživu kozliat. Hovoriť o mliekovej úžitkovosti kôz je neľahké. Zastúpenie v kontrole úžitkovosti je totiž veľmi nízke. Z počtu dojných kôz, evidovaných v CEHZ je to len 2,7 %, z odhadovaného celkového počtu dojných kôz len 1,4 %. Plemenárske služby SR merajú mlieko a stanovujú obsah jeho zložiek priemerne pri 350 kozách. Pracovníci Slovenského zväzu chovateľov pri 15 kozách.

Z hľadiska plemennej skladby je najpočetnejším plemenom biela krátkosrstá koza – BKK (viac ako polovica populácie). Nasleduje hnedá krátkosrstá koza (okolo 10 %). V ostatných rokoch rastie početnosť kôz anglonúbijského plemena. Tieto kozy sa vyznačujú výrazne vyšším obsahom tuku a bielkovín oproti ostatným plemenám (4,5 % tuku vs. 3,2 % pri bielej krátkosrstej koze a 3,8 % bielkovín vs. 3,0 % pri BKK). Produkcia tuku a bielkovín v kilogramoch je tak najvyššia spomedzi plemien chovaných u nás, aj keď v produkcii mlieka zaostáva za BKK (835 vs. 931 kg za laktáciu).

Rebríček v súťaži NAJ je tvorený na základe kombinácie reprodukcie (ukazovateľ percento plodnosti na okotenú kozu) a mliekovej úžitkovosti (produkcia mlieka za normovanú laktáciu) – tabuľky uvedené nižšie. Najvyššiu hodnotu výsledného indexu pri plemene BKK dosiahla spoločnosť Ábel plus Podvysoká, kde v najpočetnejšom stáde kôz na Slovensku dosiahli aj najvyššiu mliekovú úžitkovosť – 1 076,2 kg mlieka na kozu (z tohto chovu je aj fotografia). Pri plemene anglonúbijská koza bol víťazom SHR Peter Šimko.

Najlepším chovateľom blahoželáme a veríme, že budú príkladom pre ostatných. Dúfame, že počty kôz na Slovensku budú postupne rásť. Potrebné je k tomu navýšenie podpôr aj do tohto sektora a správne manažérske rozhodnutia, zefektívňujúce toto perspektívne odvetvie.

 

Ján Huba

NPPC – VÚŽV Nitra

 

Tabuľka č.15: NAJ slovenský chov – údaje za kozy plemien biela a hnedá krátkosrstá.

NAJ_2021_tab_15

Výsledný index sa počíta ako pri dojných ovciach

 

Tabuľka č.16: NAJ slovenský chov – údaje za kozy plemena anglonúbijská koza.

NAJ_2021_tab_16

Výsledný index sa počíta ako pri dojných ovciach

 

 


Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov