Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ceny plodín na burze MATIF ostatný týždeň vykazovali stabilnú až mierne prorastovú tendenciu, počas dnešného dňa však vykazujú známky slabosti.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 243 EUR/t. Kukurica medzitýždenne posilnila o 3 EUR/t na 219 EUR/t. Repka na burze MATIF medzitýždenne vzrástla o 6 EUR/t na dnešných 567 EUR/t. Kanadská repka zdražela v sledovanom období o 19 EUR/t na 611 EUR/t. Cena austrálskej repky medzitýždenne pridala 15 EUR/t pričom aktuálne sa obchoduje na 571 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 5 EUR/t na dnešných 256 EUR/t, zatiaľ čo cena mäkkej pšenice v USA v sledovanom období poklesla o 4 EUR/t na dnešných 225 EUR/t. Cena kukurice na CBoT medzitýždenne vzrástla o 1 EUR/t na 181 EUR/t a sója zdražela o 1 EUR/t na 405 EUR/t.

Pšenica

Ceny pšenice si naďalej držia stabilnú trajektóriu, keď na trh prichádzajú nové správy o redukcii odhadov tohtoročnej produkcie ako v Kanade, tak i v Rusku. StatsCan včera zverejnilo svoj odhad produkcie plodiny v Kanade, ktorú odhadlo na 22,95 mil. ton, čo signalizuje medziročný pokles produkcie o 35 %. Dnes sa pridali analytici SovEconu, ktorí medzimesačne zredukovali svoj odhad pre ruskú produkciu o 0,8 mil. ton na 75,4 mil. ton. Tento odhad napriek korekcii stále leží nad súčasným odhadom USDA (72,5 mil. ton). Dnes na trhu vidíme korekciu cien pšenice na burze MATIF, čo môže byť dôsledkom sezónnosti, keď v tomto období sa farmári snažia predávať komoditu v širšom meradle, aby vykryli náklady na zabezpečenie jesennej sejby novej úrody ozimín. Nemožno pritom vylúčiť, že cenový pokles bude pokračovať i naďalej, na čo naďalej naznačuje i technická analýza ceny. Na burze MATIF sa pšenica blíži nebezpečne blízko k 240 EUR/t, pokles pod túto úroveň môže vyvolať korekciu smerom k 220 EUR/t. Na burze CBoT zase aktuálny vývoj naznačuje na formovanie formácie hlavy a ramien, pričom ak si tunajšia pšenica neudrží cenu nad 7 USD za bušel, môže ju čakať zostup do pásma 6,3 – 6,4 USD za bušel. Uvidíme či sa pšenici podarí dnes, prípadne zajtra odraziť znovu na vyššie úrovne, sezónnosť nám však naznačuje, že v hre je pokračovanie korekcie nadol. Slušný dopyt po komodite, ohlasy o zníženej kvalite potravinárskej pšenice vo Francúzsku či Nemecku a stále neistý finálny výsledok produkcie v Kanade či Rusku však zrejme sa budú naďalej starať o to, že komodita nebude mať tendenciu k dramatickým poklesom svojej ceny. Na druhej strane Ukrajina s aktuálne zožatou produkciou už nad 32 mil. ton zaknihuje túto sezónu rekordný výsledok a to sa odrazí aj na dostupnosti komodity na medzinárodnom exportnom trhu.

Kukurica

Nejasné smerovanie cien kukurice na svetových trhoch pokračuje a to ako v USA, tak i v Európe. Najnovšie dáta o kondícii porastov v USA naznačujú na stále potenciálne silnú produkciu krajiny, ktorá má ambíciu presiahnuť 380 mil. ton. Na druhej strane ostáva žolíkom budúci dopyt Číny po americkej kukurici. Ak by sa znovu zopakoval tento ročník silný apetít ázijskej krajiny, potom bude zaujímavé sledovať, kam až sa môžu dostať koncoročníkové zásoby plodiny v USA túto sezónu. Už teraz projekcie koncoročníkových zásob na úrovni 31,5 mil. ton naznačujú na pomer zásob k spotrebe na úrovni 8,5 %, čo naznačuje, že kukurica môže mať výhľadovo potenciál na burze CBoT znovu zamieriť nad 6 USD za bušel (aktuálne 5,3 USD za bušel). V tomto momente však vládne na trhu konsenzus skôr v prospech ďalšieho nárastu odhadov produkcie plodiny v USA a to aktuálne stlačilo ceny kukurice nebezpečne blízko k úrovni podpory ležiacej na cene 5,2 USD za bušel. Ak si kukurica túto métu neudrží, otvorí sa jej priestor pre pokles do pásma 4,5 – 4,7 USD za bušel. Prípadná korekcia ceny o 10 % by tak mohla poslať k značke 200 EUR/t aj ceny v Paríži. V tomto momente však odhadovať ďalší vývoj cien nie je jednoduché, nakoľko špekulatívny kapitál ostro sledujúci okrem iného aj vývoj inflácie môže ceny posunúť obidvomi smermi. Pozorne treba pritom sledovať aj aktuálne dianie ohľadom udeľovania výnimiek pre primiešavanie biozložky do benzínov v USA zo strany EPA, o ktoré žiadajú viacerí producenti palív v krajine. Ak EPA výnimky udelí, môže to spomaliť domáci dopyt po kukurici v USA a tým vyvolať nový tlak na pokles ceny komodity.

Olejniny

Repka na burze MATIF sa uplynulý týždeň opäť pokúsila prekonať svoje letné cenové maximum ležiace na cene 578 EUR/t, no ani tentoraz nebola úspešná. Príležitosť k tomu jej pritom priniesla včerajšia správa StatsCan, ktorý odhaduje tohtoročnú produkciu repky v Kanade len na 14,75 mil. ton, čo signalizuje medziročný pokles produkcie o 24 % a súčasne je aj pod odhadom USDA (16 mil. ton). Svetová produkcia repky sa tak môže v ročníku 2021/22 dostať napokon pod 70 mil. ton. Na druhej strane v regióne Čierneho mora začínajú analytici navyšovať odhad tohtoročníkovej produkcie repky, ktorá by mala dosiahnuť cez 6 mil. ton. Ukrajina pomaly finišuje zber plodiny, pričom aktuálne farmári z 98 % zberovej plochy naakumulovali už 2,7 mil. ton. Vyššia produkcia v regióne Čierneho mora však stále nevykryje výpadok produkcie Kanady a to je naďalej dosť pádny dôvod k tomu, aby ceny repky ostali na burze MATIF na vyšších úrovniach. Atraktívne ceny v kombinácii s priaznivými podmienkami pre sejbu však s veľkou pravdepodobnosťou výrazne zvýšia tohtoročné osevné plochy plodiny v EÚ, čo sa môže postupne začať prejavovať ako brzda pre ďalší rast cien komodity.

AGROMAGAZÍN pritom dáva naďalej do pozornosti, že kým pri repke existujú reálne predpoklady pre deficit, ďalšie olejniny vykazujú inú dynamiku. Ukrajina, Rusko a zrejme i EÚ túto jeseň zaknihujú veľmi slušnú produkciu slnečnice, no a prospekty budúcej úrody sa zvyšujú i pre sóju v USA. Sójový olej na burzách pokračuje vo svojom poklese, čo môže postupne doľahnúť aj na ceny repkového oleja. Okrem toho nám nedá upozorniť na pokračujú korekciu cien sóje na burze CBoT, pričom technická analýza cien nám naznačuje, že komodita môže najbližšie týždne pokračovať v korekcii nadol zo súčasných 12,9 USD za bušel smerom do pásma 11,5 – 12 USD za bušel. Ak pokles cien sóje bude pokračovať, môže to tlačiť na nižšie úrovne i ceny repky. Sója sa totiž už nachádza v poklesnom trende. Repka sa, naopak, drží naďalej v rastovom trende a to znamená, že stále ostáva v hre jej možný útok na nové maximá, ktorým by mohla byť cena 600 EUR/t. Ak však cena repky najbližšie dni neudrží cenu 555 EUR/t, s veľkou pravdepodobnosťou ju čaká pokles k 540 EUR/t (hodnota 50 – dňového priemeru ceny). Pod touto značkou citeľne vzrastá riziko pre ďalšie poklesy, keďže sa komodite otvorí priestor pre pokles technicky až k 475 EUR/t. Nateraz si však komodita drží rastový trend a to stále signalizuje o niečo väčšie šance pre tvorbu nových maxím ako korekciu nadol. Uvidíme, čo s repkou spraví vývoj cien ďalších plodín v rámci olejninového komplexu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 35. týždňa 2021: pšenica 230 – 245 EUR/t, kukurica 214 – 219 EUR/t, repka 545 – 560 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov