Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Aktuálne majú prerobenú asi štvrtinu technológií pre chov nosníc. Tempo výmeny technológií však nedáva veľkú šancu, aby splnili nereálnu požiadavku obchodných reťazcov na výmenu všetkých obohatených klietok za voliéry do roku 2025. O tom ako postupuje spomínaná výmena, sme sa porozprávali s riaditeľom žitavskonovodvorskej akciovej spoločnosti NOVOGAL Ing. Ladislavom Birčákom.

 

Na počiatku bola snaha o výmenu technológií obohatených klietok za iné k zvieratám „priateľskejšie“ systémy. Prvým rokom, o ktorom sa hovorilo bol letopočet s číslom 2030. Na tomto termíne sa zhodli najmä odborné autority a zástupcovia chovateľov hydiny v spoločnom memorande spred 2 rokov. Neskôr prišla trocha zvláštna požiadavka niektorých obchodných reťazcov na skrátenie tejto lehoty o ďalších 5 rokov. Jej splnenie považuje náš hostiteľ za nereálne a svojím spôsobom aj za likvidačné. Najnovšie sa europoslanci vyslovili za akýsi kompromis a chcú rokovať o zákaze klietkového chovu hospodárskych zvierat.

Ing. Ladislav Birčák skonštatoval, že dvojica stredísk, patriacich pod akciovú spoločnosť NOGOVAL Dvory nad Žitavou má aktuálne vymenené klietky za voliéry v 10 halách (z celkovo 40): Šesť z nich je priamo v „materskom“ stredisku a zvyšné 4 sa nachádzajú v stredisku neďaleko Levíc. Odchovne patriace k týmto strediskám sú na tom zatiaľ horšie. Keďže v jednom z nich (Dvory nad Žitavou) ešte nie sú inštalované voliérové systémy odchovu nosníc. V druhom z nich (Horná Seč pri Leviciach) má už tretina maštalí na odchov novú technológiu.

Tempo výmeny technológií je podľa slov nášho sprievodcu pomalé najmä preto, že firma ho financuje s pomocou bankových úverov, čo zaťažuje firmu na ďalších 10 rokov. Tento údaj vychádza z predpokladu návratnosti tejto investície v časovom horizonte 10 rokov. V prípade výmeny neobohatených klietok za obohatené boli k dispozícii finančné prostriedky zo zdrojov EÚ. My zatiaľ nemáme schválené žiadne podporné mechanizmy na tento typ vynútenej investície, pritom väčšina členských štátov EÚ ich poskytuje jednak z úniových zdrojov, ale aj v rámci vlastnej štátnej pomoci. Priemerný podiel týchto podpôr sa pohybuje na úrovni 55 % výšky investície.

V dôsledku spomínaných skutočností sa v NOVOGALe podarí prerobiť len 2 haly ročne. To predstavuje pri celkovom počte 40 hál 20-ročné obdobie výmeny technológií (do kompletnej výmeny zostáva ešte 15 rokov). To je vzhľadom na požiadavky (platné či plánované) zvyšovania „kvality“ života nosníc nedostatočné. V prípade finančnej podpory zo strany štátu by bolo možné výmenu dokončiť za 7-8 rokov (ročne by vedeli prerobiť až 4 haly). Na druhej strane si však treba uvedomiť, že chovateľ by nemal naraz prerábať viac ako 10 % svojej výrobnej kapacity, aby neprišiel o svoj priestor na trhu.

Dôležité je tiež dodať, že prechodné obdobie, v ktorom bolo nutné uskutočniť výmenu klasických klietok za obohatené, bolo dlhšie (viac ako 10 rokov). U nás to chcú presadiť cez obchodné reťazce ochranári už za 5 rokov bez legislatívnej opory v EÚ a hlavne majú sa vyraďovať obohatené klietky v polovici ich životnosti, pričom práve EÚ vynaložila nemalé dotačné prostriedky na ne bez ekonomickej návratnosti. O tom píšeme v rozhovore s riaditeľom ÚHS Mgr. Ing. Danielom Molnárom na s.19-20. Ak by sme uvažovali analogicky, prechodné obdobie by malo trvať do roku 2030-2032.


Celý článok bol publikovaný v Slovenskom CHOVe č.7-8/2021 na s.15-17.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu. 

Marián Dukes, Slovenský CHOV

Snímky: autor a archív NOVOGAL, a.s., Dvory nad Žitavou

Na hlavnej snímker pohľad do voliérovej znáškovej haly s dvomi etážami. 

Takto vyzerá voliérové ustajnenie v levickej „vetve“ NOVOGALu.

2

V popredí dve rekonštruované haly v stredisku Dvory nad Žitavou.

3

Pohľad na koncovú časť triediacej linky, z ktorej vychádzajú vajcia v rozličných typoch balenia.

5

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov