Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Podľa posledných prognóz Organizácie spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa globálna spotreba mäsa v tomto roku zvýši o viac ako 1 %.

 

Obzvlášť to platí pre krajiny s nízkym a stredným príjmom. Svet spotrebuje v roku 2021 okolo 350 mil. ton mäsa, pričom spotrebiteľmi sú najviac uprednostňované bravčové a kuracie mäso. Predpokladá sa, že globálne emisie z výroby potravín sa do roku 2050 zvýšia o 60 %.

Alternatívne bielkoviny a chov hospodárskych zvierat ohľaduplný k podnebiu sú niektoré z riešení, na ktorých veda pracuje. Podľa Stefana Hörtenhubera (BOKU) sú emisie z 1 kg hovädzieho mäsa v Rakúsku medzi 15 kg a 30 kg ekvivalentu CO2. V porovnaní s priemernou hodnotou pre európske hovädzie mäso je to pre domácu produkciu mierna výhoda.

Dovážané hovädzie mäso z Južnej Ameriky má však niekedy viacnásobné množstvo emisií skleníkových plynov, najmä ak pochádza z Brazílie. Kombinovaný úžitkový typ dobytka sa ukazuje ako výhodný v porovnaní so špecializovanou produkciou mliečnych a mäsových plemien. Celkové emisie v domácom poľnohospodárstve sa však od roku 1990 znížili o 14 %. Jedným z dôvodov je to, že menej dojníc (o 42 %) produkuje vďaka úspechu v chove viac mlieka (o 13 %)

Rakúsko má veľmi dobré predpoklady na výrobu mlieka, ktorá je šetrná k životnému prostrediu. Jeden kilogram vyprodukovaného mlieka spôsobí iba niečo viac ako jeden kg ekvivalentu CO2, vďaka čomu je domáca výroba mlieka jednou z najšetrnejších pre životné prostredie na svete.

 

Zo zdrojov ZAR preložil a upravil

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov