Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Keď sme v decembri minulého roka v našej ročenke AGROBIZNIS 2021 prognózovali, že repka má pred sebou ešte prorastový trend a že bude na MATIFe kulminovať okolo apríla na cene 470 EUR/t, naša prognóza sa možno v tom čase (keď sa ceny repky hýbali v okolí 400 EUR/t) zdala ako príliš optimistická. Ďalší vývoj nám dal za pravdu, aj keď treba povedať, že v rámci našej vtedajšej prognózy sme boli stále pesimistami.

 

Repka totiž v apríli kulminovala na MATIFe až na cene 600 EUR/t, teda 130 EUR/t nad naším očakávaním. Myslím, že aj táto skutočnosť svedčí o tom, aký veľký cenový optimizmus na trhu s olejninami momentálne vládne. Treba uznať, že situácia na trhu s olejninami vo svete sa od minulej jesene dramaticky stesnila a je vidieť, že súčasné ceny olejnín na tento faktor jednoznačne zareagovali. Otázkou zostáva či momentálny cenový optimizmus na trhu, keď sa nová úroda repky na MATIFe ešte aj mesiac pred žatvou stále obchoduje nad 530 EUR/t, nie je mierne prehnaný. Resp. skúsme si položiť vyššie položenú otázku inak: Majú ambíciu ceny repky sa aj v druhom polroku 2021 udržať nad značkou 500 EUR/t? Ako všetci vieme, o cenách napokon rozhodne bilancia medzi ponukou a dopytom po komodite či skôr očakávania účastníkov trhov o tom, aká bude ponuka a dopyt na trhu po danej komodite.

Ako vidíme na jarných cenách, účastníci trhov aktuálne stále vychádzajú z očakávania obmedzenej ponuky repky na trhu v kombinácii s pretrvávajúcim silným dopytom. Pripomeňme si, že ostatné dve sezóne EÚ musela dovážať rekordné množstvo repky, keď importy obidva ročníky sa hýbali na 6,2 mil. t, resp. 6,4 mil. ton (aktuálne končiaca sezóna 20/21). Ceny repky v ročníku 2020/21 (končí 30.6.2021) potiahol nahor stesňujúci sa pomer ukazovateľa koncoročníkových zásob k spotrebe vo svete, ktorý sa zúžil z 10,6 % (2019/20) na momentálnych 7,9 %. Pre informáciu, tento ukazovateľ pre EÚ sa zúžil z 5,1 % na 4,1 %. Ceny sa pritom pravdepodobne držia aktuálne stále vysoko preto lebo pomer zásob k spotrebe repky vo svete na konci budúceho ročníka 2021/22 sa má podľa prognóz USDA ešte ďalej zúžiť a to na 7,5 %. V EÚ by však mal mierne vzrásť na 4,6 %. Nižší pomer zásob k spotrebe vo svete tak naznačuje na nové cenové rekordy repky.

V AGROMAGAZÍNe však pochybujeme, že tomu tak bude. Nemôžeme poprieť, že v ročníku 2020/21 spotreba predbehla ponuku a to v celom olejninovom komplexe. Ale súčasné atraktívne ceny môžu s veľkou pravdepodobnosťou namotivovať farmárov výrazne zvýšiť pestovateľské výmery všetkých olejnín. A ak počasie nebude proti a dopraje svetu čo len výnosy na úrovni dlhodobého priemeru, bilancia v olejninovom komplexe sa môže veľmi rýchlo preklopiť na stranu bohatej ponuky. A to platí aj pre repku. Je pravdou, že blížiaca sa úroda repky v EÚ a na Ukrajine bude znovu podpriemerná, avšak stále nevieme ako zareagujú túto sezónu Kanada či Austrália, kde sa repka aktuálne ešte len seje.

A čo EÚ toto leto? Myslíme si, že pestovatelia v EÚ v najbližšej sezóne vysejú repku nad úrovňou 5 – ročného priemeru. A to signalizuje na výmery v okolí 6 mil. ha. Výrazne viac ako 5,16 mil. ha zasiatych minulý rok. Rovnako tak Ukrajina. A tak na záver: Cenu nad 500 EUR/t v druhom polroku nevylučujeme, no príliš by sme sa na tak bohaté ohodnotenie repky do budúcich mesiacov nespoliehali.

 

David Karkulín

Časopis AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov