Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári varujú poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR)

pred dopadmi novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. O vládnej novele zákona 91/2019 budú zákonodarcovia hlasovať už túto stredu.

„V situácii zdeformovaného trhu, keď sú slovenskí výrobcovia absolútne závislí od predaja v obchodných reťazcoch, keďže sektor HORECA – hotely, reštaurácie a catering pre pandémiu prakticky nefunguje, chce vláda schváliť v parlamente novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami v podobe, ktorá vyhovuje iba obchodným reťazcom. Ak poslanci novelu v aktuálnej podobe schvália, tlak nielen na domácich výrobcov, ale aj malé regionálne predajne potravín bude obrovský a mnohí ho v súčasnej ťažkej pandemickej situácii neprežijú. Potravinová sebestačnosť Slovenska tak bude ešte nižšia ako doteraz,“ vysvetlil Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Predložená novela ruší napríklad nedávno zavedený zákaz predaja pod výrobné náklady a túto nekalú praktiku nepovažuje za neprimeranú podmienku. Existenčne ohrozujúce pre slovenských výrobcov potravín je aj opätovné umožnenie nakupovať potraviny pod ekonomicky oprávnené náklady výrobcu potravín a vynechanie predaja potravín pod nákupnú cenu zo zakázaných nekalých obchodných praktík. V praxi by poslanci novelou znova umožnili, aby dodávatelia základnej potraviny chleba a pečiva, ale aj ďalší slovenskí výrobcovia potravín, boli nútení akceptovať akúkoľvek požiadavku reťazcov na predajnú cenu. Aj keď by bola pod výrobné náklady a každou dodávkou tovaru by vytvárali stratu.

Poslanci by novelou otvorili dvere likvidácii posledných malých výrobcov a predajcov regionálnych potravín, malých nezávislých predajní potravín, večierok, bistier, podnikových predajní chleba a pečiva, mäsiarstiev a ďalších. Obchodné reťazce totiž disponujú takou ekonomickou silou, že využitím predaja potravín pod nákupné ceny, teda zámerne nereálne nízkymi cenami, by ľahko zlikvidovali akéhokoľvek menšieho výrobcu či predajcu v regióne. Následne by sa stali obyvatelia regiónov úplne závislí od ich cenovej politiky a zvýšených cien, keďže by v regiónoch úplne zničili konkurenciu

„Sme prekvapení, že ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že nám tieto zmeny prikázala Európska komisia. Nie je to pravda, nič také nám EK neprikázala. Agrorezort ani zďaleka nevyužil všetky rokovacie možnosti s komisiou. Úplne bez boja a argumentácie navrhuje oslabiť v kritickej pandemickej situácii slovenských výrobcov potravín voči konkurencii zo zahraničia i nadnárodným reťazcom. Poslanci NR SR v stredu rozhodnú o likvidácii výroby slovenských potravín. Prosíme ich, aby sa rozhodli správne a hlasovali proti tejto nebezpečnej novele,“ uviedol M. Lapšanský. SZPCS sa už obrátil na poslancov NR SR otvoreným listom, v ktorom ich žiada, aby novelu zákona 91/2019 neschválili a nepodieľali sa tak na likvidácii slovenských potravín.

Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov