Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Nová analýza írskeho sektoru mlieka a mliečnych výrobkov po zrušení kvót,

ktorá vznikla vďaka spolupráci medzi Írskym štátnym ústavom pre rozvoj agropotravinárskeho sektora (Teagasc) a Technologickým inštitútom v Corku, mapuje mimoriadny rast v sektore mlieka a mliečnych výrobkov po odstránení produkčných kvót na mlieko.

Výskum porovnával ziskovosť výroby mlieka v Írsku s Holandskom, Dánskom, Nemeckom, Francúzskom, Novým Zélandom a Veľkou Britániou aj vo vzťahu k realizačným cenám pre prvovýrobcov. Správa kriticky hodnotí írsky mliekarenský priemysel s ohľadom na investície do spracovateľskej kapacity a sezónnosti. Na záver sa správa zaoberá modelmi financovania investícií do celého sveta.

Dr. Declan O'Connor, lektor na Technologickom inštitúte v Corku, v komentári k správe uviedol: „Počas päťročného sledovaného obdobia od roku 2014 do roku 2019, keď sa ceny mlieka porovnávali pomocou LTO (mesačné porovnanie cien mlieka), bola cena írskeho mlieka z pomedzi posudzovaných krajín EÚ najnižšia, pričom najvyššia bola v Holandsku. Medzi Írmi a Holanďanmi bol zaznamenaný priemerný rozdiel za obdobie na úrovni 5,2 €centov na liter, pričom ostatné krajiny EÚ spadali medzi tieto dva extrémy. Írske ceny mlieka však v tomto období sledovali výnosy na komoditnom trhu so sušeným odstredeným mliekom a maslom“. Laurence Shalloo, výskumný pracovník z Teagasc, uviedol: „Hoci pri porovnávaní ziskovosti výroby mlieka v jednotlivých krajinách dostávali írski poľnohospodári najnižšiu cenu za mlieko, ich nákladová základňa bola podstatne nižšia, čo malo za následok najvyššiu ziskovosť. Správa hodnotí vplyv sezónneho charakteru írskych pasienkových systémov na cenu mlieka a vplyv investícií do rozširovania produkcie na dostupnosť financií na zaplatenie vyššej ceny mlieka.“

Z analýzy vyplynulo, že írski producenti mlieka a mliečnych výrobkov si medzi európskymi konkurentmi zabezpečili v období rokov 2014 až 2017 najlepšie čisté ziskové marže z výroby mlieka. Vyššie ceny mlieka zaplatené v celej Európe iba čiastočne kompenzovali vyššie výrobné náklady poľnohospodárov v tamojších krajinách. Čistá marža v Írsku bola najväčšia napriek skutočnosti, že výnosy z výroby mlieka sú v Írsku nižšie. Rozhodujúcim momentom boli podstatne nižšie výrobné náklady.

Výskum zistil, že využitie kapacity na spracovanie mlieka v Írsku predstavuje priemerne za celý rok približne 62 %, pričom v iných krajinách EÚ je to viac ako 90 %. Toto nedostatočné využitie spracovateľských kapacít vedie k vyšším nákladom na spracovanie, ktoré sú v kombinácii s produktovým mixom Írska hlavným faktorom pri určovaní nižšej ceny mlieka zaplatenej v Írsku. Štúdia napriek tomu preukázala, že sezónna výroba mlieka v Írsku priniesla popri nižších nákladoch aj ďalšie výhody. Analytický tím zistil, že pre írsky mliekarenský priemysel je podstatne výnosnejšie investovať do ďalšej spracovateľskej kapacity na rozširovanie, ako sa snažiť vyrovnať krivku ponuky mlieka.

Správa naznačuje, že je potrebné postupovať opatrne pri porovnávaní výkonnosti sektoru výlučne na základe ceny mlieka. Porovnania by mali odrážať ziskovosť poľnohospodárov, investície do spracovateľskej kapacity vo vzťahu k tomu, kto investoval, a sezónnosť, aby sa zabezpečilo, že porovnania odrážajú konečný vplyv na ziskovosť celého sektora.

Zo zdrojov Teagasc preložil a upravil:

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov