Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Nedávno sme na tomto portáli publikovali komentár s názvom

„Čo musia mať rodinní a mladí farmári?“ Odpovedali sme, že musia mať obchodného ducha.

Dopisovateľ nášho vydavateľstva, farmár Ján Kulík, žijúci v Austrálii (pôvodom z Dolnej zeme) túto veľmi dôležitú skutočnosť reflektuje v podmienkach rodinnej farmy v Austrálii. Vyberáme úryvok z jeho reportáže, ktorá bude publikovaná v decembrovom vydaní časopisu Slovenský CHOV:

V našej lokalite, kde sú závlahy (súkromné, vybudované z príspevkov farmárov, kde aj my máme svoj podiel), sa pestujú zrnoviny, vinič a olivy a chová sa hovädzí dobytok (mäsový a dojný) či ovce (hlavne mäsové, občas aj na vlnu).

Kým farmár sa stará o statok, zatiaľ domáca pani si privyrába napríklad chovom holubov, ktoré má v šope v klietkach, kde je po ruke aj „mäsiareň“ – porážkareň.

Pravda, na začiatku tohto podniku si musíš urobiť „domácu úlohu“. Nájsť si odber svojho produktu, napríklad v nemocniciach, špičkových reštauráciách, ktorým musíš vyhovieť v ich požiadavkách.

Sto pravidelne týždenne či mesačne dodaných očistených holubov zaručuje prosperitu. Ak ide o kačice či iné zvieratá, proces je podobný. Plnenie záväzku dodávania stanoveného počtu a požadovanej kvality je zárukou úspechu.

Mnohí malí pestovatelia organickej biozeleniny tiež rovnako uzatvárajú podobné zmluvy. Okrem toho tu jestvujú aj „Farmers markets“ - niečo, ako na Dolnej zemi - týždenné trhy, pľace. Každé väčšie mestečko ich má. Tu je možné zakúpiť si organickú zeleninu, ovocie, med, olej, rozličné kompóty, lekváre, svieže „organické“ mäso, rozličné údeniny, „organickú“ hydinu.

Okrem uvedeného, sú tu zastúpení aj rozliční majstri a ich výrobky ako klobúky, drevené riady a podobne. Teda, čo poradiť našim „dedinčanom“? Vždy a všade sa nájde „štrbina“, ako na trh dodať staré, storočiami osvedčené dedinské výrobky.

Práve v tomto čase epidémie ľudia utekajú z miest, z bytoviek a cena menších farmičiek v Austrálii sa šplhá vysoko. Každý chce mať svoj dvor, slobodu, dopestovať si vlastnú stravu a nie byť v žalári, v mestskom byte.

(V texte boli ponechané niektoré pôvodné výrazy a štylizácia autora – pozn. redakcie).

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov