Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

/AGROBIZNIS/

Plodiny: Smerovanie cien plodín obidvomi smermi na svetových burzách

pokračovalo aj v predchádzajúcom týždni. Na burze MATIF medzitýždenne posilnili ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 176 EUR/t. Kukurica po svojom mini vzlete k značke 181 EUR/t korigovala nadol v medzitýždennom porovnaní o 3 EUR/t na dnešných 178 EUR/t. Repka na MATIFe si pripísala k dobru 4 EUR/t, keď posilnila na 378 EUR/t, zatiaľ čo cena kanadskej repky na burze ICE medzitýždenne stagnovala na 305 EUR/t. Na burze CBoT medzitýždenne posilnila cena čiernomorskej pšenice (Ukrajina, Rusko) o 1 EUR/t na 177 EUR/t, zatiaľ čo cena americkej mäkkej pšenice pridala 6 EUR/t, keď posilnila na 166 EUR/t. Cena kukurice na CBoT klesla o 1 EUR/t na 147 EUR/t a sója posilnila o 1 EUR/t na 292 EUR/t.

Plodiny aktuálne dostávajú z trhu zmiešané signály, ktoré sa evidentne prejavujú na ich nejednoznačnom cenovom smerovaní. Pšenica dostala koncom minulého týždňa prorastový impulz po tom, čo analytici SovEconu už druhýkrát počas júla zredukovali svoj odhad tohtoročnej produkcie plodiny v Rusku, pričom najnovšie odhadujú ruskú produkciu na 73,8 mil. ton, takmer o 6 mil. ton menej v porovnaní so svojím odhadom zo začiatku júla. Podobné signály (aj keď v menšom merítku) o redukcii úrody prichádzajú z Kanady a Austrálie. Na druhej strane dnes analytici Stratégie Grains zvýšili svoj odhad tohtoročnej produkcie mäkkej pšenice vo Francúzsku na 39,2 mil. ton, čo je druhá najvyššia úroda v histórii krajiny. Pšenica sa tak do prípadného rastu svojej ceny nehrnie a ako sme už avizovali viackrát, bez podpory susedného trhu s kukuricou sa zrejme doň tak skoro ani nepohrnie.

Práve kukurica je momentálne plodinou, ktorá účastníkov trhov mätie najviac. Včera USDA opäť jemne zvýšilo kondičný status porastov plodiny v USA, keď v dobrej až excelentnej kondícii hodnotilo 58 % všetkých výmer kukurice, čo je o 1 % viac ako pred týždňom. Pri sóji ostáva v dobrej až excelentnej kondícii 54 % porastov, teda rovnaká výmera ako pred týždňom. Zlepšujúca sa kondícia porastov kukurice v USA vyvíja naďalej tlaky na pokles cien kukurice na burze CBoT, kde ceny od svojho maxima z konca júla poklesli už o 11 %. Z pohľadu technickej analýzy decembrový kontrakt kukurice na burze CBoT aktuálne koketuje so silnou úrovňou podpory na cene 4,2 USD/bušel, pričom jej prekonanie smerom nadol môže priniesť ďalšie výpredaje plodiny. Na druhej strane trhy stále nevedia, koľko výmer kukurice je vlastne v USA zasiatych a teda „na vode“ sú postavené aj súčasné odhady nadchádzajúcej produkcie plodiny. Viac svetla do problematiky má vniesť augustový WASDE report od USDA (bude zverejnený 12.8.), v ktorom by ministerstvo malo už započítať výsledky nového prieskumu pestovateľských výmer jarín v USA od farmárov. Kým na CBoT cena kukurice koriguje, na MATIFe sa počas minulého týždňa komodita dostala až k 182 EUR/t po tom, čo Francúzsko zasiahla silná vlna horúčav a to práve v kľúčovom čase opeľovania a teda i tvorby šúľkov. Kukurica na MATIFe sa potrebuje dostať nad 183 EUR/t, aby sa jej otvoril priestor pre rast smerom k 200 EUR/t. Na to však bude potrebovať zrejme „pošťuchnutie“, ktoré by však mohol priniesť augustový vývoj v USA. Stále je totiž realistické, že zberová plocha kukurice v USA tento rok nepresiahne 80 mil. akrov a tiež, že hektárový výnos vzhľadom na neskorú sejbu bude len priemerný a zrejme i podpriemerný.

Rovnaká neistota ohľadom výmer v USA sa týka i sóje. Potvrdenie nižších výmer by malo pomôcť zamieriť na vyššie úrovne aj tejto plodine. To by nepochybne prinieslo dodatočnú podporu aj cenám repky v EÚ a to bez ohľadu na to, že repka na MATIFe je spomedzi všetkých plodín už teraz prorastovým lídrom. Plodina koncom minulého týždňa vystúpala na chvíľu až k 382 EUR/t, aby následne odovzdala časť svojich ziskov. Z pohľadu technickej analýzy je aktuálnym cenovým cieľom komodity méta 388 EUR/t, ktorú by mohla plodina v dohľadnej dobe aj dosiahnuť. Európska komisia minulý týždeň opäť znížila svoj odhad tohtoročnej produkcie repky v EÚ, keď očakáva produkciu na úrovni 18 mil. ton a importy komodity v ročníku 2019/20 na rekordných 5 mil. ton. Repka by tak mala na súčasných fundamentoch profitovať a to napriek tomu, že Ukrajina hlási silnú produkciu komodity. V každom prípade produkcia nášho východného suseda stále nebude stačiť na to, aby pokryla dopyt zo strany EÚ.

Tento týždeň očakávame pokračovanie pohybu cien plodín obidvomi smermi, no veríme, že investori pripravujúci sa na blížiaci sa report WASDE začnú čoskoro zase budovať nové dlhé pozície na kukuricu, čo by mohlo pomôcť jej cenám opäť zamieriť o niečo vyššie. Tento vývoj by pritom mal poskytnúť podporu aj cenám pšenice.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 31. týždňa: pšenica 176 – 180 EUR/t, kukurica 178 – 183 EUR/t, repka 378 – 384 EUR/t.

Zookomodity:

Ceny jatočných ošípaných v západnej Európe zastavili korekciu a aktuálne vo väčšine krajín ceny ostávajú na medzitýždennej báze nezmenené. Nemecké ceny stagnujú na 1,74 EUR/kg jat. hm., ceny v Dánsku ostávajú na 1,61 EUR/kg jat. hm. Ceny futures kontraktov jatočných polovičiek v USA medzitýždenne poklesli o 1,7 % na 1,84 USD/kg jat. hm., zato farmárske ceny komodity v štátoch Minnesota a Iowa dokázali posilniť o viac ako 10 % na 1,83 USD/kg jat. hm., čím sa takmer vyrovnali cenám futures na burze CME. Cenovky smerom nahor však prepisujú ceny komodity v Číne. Jatočné ošípané koncom júla v krajine posilnili už na 2,51 EUR/kg jat. hm., čo na medzimesačnej báze znamená nárast o 20 %. Predpokladáme, že tento pozitívny trend sa čoskoro prejaví aj v EÚ a že ceny ošípaných zamieria vyššie. Očakávame, že tento týždeň budú ceny jatočných ošípaných v SR stagnovať v pásme 1,74 – 1,83 EUR/kg s naďalej pozitívnym výhľadom rastu cien do budúcich týždňov.

Ceny jatočných kráv v Nemecku pokračujú v tomto týždni v poklese, keď medzitýždenne oslabujú o 3 eurocent/kg jat. hm. na 2,82 EUR/kg jat. hm (trieda R3), zatiaľ čo ceny jatočných býkov triedy R3 stagnujú na 3,35 EUR/kg jat. hm.

Pokles cien masla na trhu EÚ ostáva naďalej rizikom pre negatívny výhľad cien mlieka do budúcich mesiacov. Ceny masla na burze EEX medzitýždenne oslabili o ďalších 100 EUR/t na 3550 EUR/t. V kombinácii s medzitýždenným oslabením cien SOM o 5 EUR/t na 2158 EUR/t tak teoretická cena mlieka medzitýždenne koriguje nadol o 1,7 % na 31,77 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka za 29. týždeň 2019 sú medziročne o 0,4 % nižšie, pričom v minulom týždni mierne korigovala nadol aj spotová cena mlieka v krajine a to o 1,5 EUR/100 kg do pásma 32,5 až 35,5 EUR/100 kg. Spotové ceny mlieka v Holandsku ostali medzitýždenne zastabilizované na 33 EUR/100 kg. Ceny mlieka v USA v uplynulom týždni klesli o 0,5 % na 38,87 USD/100 kg, pričom reflektujú na spomaľujúci rast dodávok mlieka zo strany amerických farmárov. Produkcia v USA aktuálne v medziročnom porovnaní stagnuje.

Pokračujúci pokles cien mliečnych komodít v EÚ signalizuje, že mliekarne zrejme pristúpia najbližšie obdobie k ďalšiemu poklesu nákupných cien mlieka. I preto pokračujeme v rámci našej prognózy v ďalšej miernej úprave cien mlieka smerom nadol. Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): júl 2019: 31,50 EUR/100 kg, august 2019: 31,40 EUR/100 kg, september 2019: 31,50 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): júl 2019: 31,10 EUR/100 kg, august 2019: 31,10 EUR/100 kg, september 2019: 31,70 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:

Ropa Brent na meditýždennej báze posilnila o 1 USD/barel, keď sa počas dnešného dňa obchoduje za 64 USD za barel. Za miernym rastom cien je skôr technický nákup, keď investori očakávajú, že Americká centrálna banka FED zajtra pristúpi k zníženiu základnej úrokovej sadzby o 0,25 p.b., čo by mohlo podporiť ekonomiku a tým aj spotrebu ropy. Tiež sa očakáva, že zásoby ropných derivátov v USA vykážu tento týždeň už siedmy týždeň v rade pokles. Otázna však naďalej ostáva aktuálna výkonnosť svetovej ekonomiky, ktorá vykazuje spomaľujúcu tendenciu. A to signalizuje i možný pokles dopytu po rope. I preto predpokladáme, že ropa Brent sa bude nateraz naďalej hýbať v obchodnom pásme 60 až 65 USD za barel.

Vzhľadom na malé pohyby cien ropy v ostatnom období by sa príliš nemali meniť ani ceny PHM. Predpokladáme, že cena benzínu natural 95 v SR ostane stabilná na 1,37 EUR/l a rovnako tak cena nafty na 1,24 EUR/l.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov