/SPPK/
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hodnotí rok 2018
ako kľúčový, počas ktorého sa podarilo presadiť viaceré zásadné témy súvisiace s ozdravením slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.
Najväčšia samosprávna organizácia v slovenskom agropotravinárskom sektore pozitívne hodnotí aj zmenu v samotnom vnímaní významu slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva verejnosťou a veľký záujem médií v roku 2018 o súvisiace témy. Je dôležité, aby sa o strategickom odvetví národného hospodárstva čoraz viac písalo a hovorilo, pretože aj takýmto spôsobom môžeme viac upriamiť pozornosť spotrebiteľa na čerstvé, domáce a bezpečné potraviny.
Bilancia roka 2018
Čo sa podarilo?
1. Presadenie vyššej štátnej pomoci v štátnom rozpočte na rok 2019
2. Podpora špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby v roku 2018 prostredníctvom zberu dát
3. Projekt zelenej nafty 2019 ako systémovej pomoci
4. Odškodnenie za sucho 2017
5. Ďalšie základné školy zapojené do celoslovenského projektu Hovorme o jedle /výchova mladého spotrebiteľa/, v roku 2018 sa do tohto projektu SPPK zapojilo 452 základných škôl
6. Členstvo SPPK v organizácii združujúcej európskych poľnohospodárov COPA COGECA
7. Stretnutie s tromi najvyššími ústavnými činiteľmi
Čo ostalo?
1. Systémové riadenie rizík v časoch rastúcich dopadov klimatických zmien /refundácia časti ročného poistenia a rizikový fond/
2. Systémová podpora potravinárskeho priemyslu prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky
Priority roka 2019
1. Vyššia štátna pomoc, ktorá bude porovnateľná s úrovňou okolitých krajín a bude záväzná pre všetky vlády
2. Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020, príprava Strategického plánu do 31.12.2019
3. Podpora potravinárskeho priemyslu
4. Eurovoľby a list politickým stranám + výzva relevantným politickým stranám mať po voľbách do Európskeho parlamentu slovenského zástupcu v poľnohospodárskom výbore
5. Zástupca slovenských poľnohospodárov v Rade Slovenského pozemkového fondu
6. Marketing a vzdelávanie spotrebiteľa
7. Preč s nálepkou „plačúcich poľnohospodárov“, chceme priniesť život na vidiek a prácu
Čo z toho bude mať spotrebiteľ?
1. Vyššia konkurencieschopnosť slovenských poľnohospodárov a potravinárov na spoločnom trhu Európskej únie
2. Vyšší podiel bezpečných a škandálmi nepoznačených slovenských potravín v obchodoch /podľa každoročných prieskumov SPPK sa podiel slovenských potravín na pultoch v obchodoch pohybuje na úrovni 40%/
3. Modernejšie technológie na výrobu bezpečných potravín
4. Vyššia zamestnanosť na vidieku prostredníctvom živočíšnej výroby a špeciálnej rastlinnej výroby, ktoré si žiadajú ľudskú prácu
5. Viac zvierat = väčší podiel organickej hmoty v pôde a vyššia schopnosť pôdy zadržiavať vodu vzhľadom na klimatické zmeny
6. Bezpečné potraviny od overených dodávateľov v zariadeniach verejného a školského stravovania