Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Miroslav Záhradník

Francúzsky štatistický úrad vo svojom najnovšom prieskume domáceho trhu s mliekom

a mliečnymi výrobkami uviedol, že podniky s 20 a viac zamestnancami v roku 2017 dosiahli predajom mlieka a mliečnych výrobkov príjmy vo výške 21,01 miliárd EUR, čo je o 6,3 % viac ako v predchádzajúcom roku.

Najväčší podiel z hľadiska hodnoty zaznamenal predaj mäkkých, krájaných a tvrdých syrov v množstve 1,24 milióna ton, čím vytvoril tržby 6,70 miliardy eur, čo je o 4,5 % viac ako v roku 2016. Predaj 346 952 ton masla zvýšil tržby ešte výraznejšie ( +17,4 %) na výsledných 1,65 miliardy eur. Dopyt po plnotučnom a nízkotučnom mlieku bol však menší. Celkový objem sa znížil o 3,7 % na 3,97 miliardy litrov. V dôsledku vyšších cien však zároveň tržby vzrástli o 1,6 % na hodnotu 2,16 miliardy eur. Francúzski prvovýrobcovia mlieka dodali spracovateľským spoločnostiam v minulom roku 23,91 miliardy litrov SKM, čo bolo o 0,2 % viac ako v predchádzajúcom roku.
V roku 2017 bolo vo Francúzsku ešte 56 984 chovateľov mliekového dobytka. Hlavnými produkčnými oblasťami sú regióny Bretónsko a Auvergne-Rhône-Alpes, kde sa nachádza 11 296, resp. 9 338 fariem. Produkcia bio mlieka zaznamenala významný nárast: 2 674 francúzskych výrobcov ekologického mlieka vyrobilo v roku 2017 až 630,38 miliónov litrov mlieka, čo je o 11,7 % viac ako v predchádzajúcom roku.
V minulom roku dodali mliekarne 3,27 miliardy litrov konzumného mlieka, čo bolo o 2,6 % menej ako v predchádzajúcom roku. Z celkového objemu pripadlo 354,19 milióna litrov na plnotučné mlieko a 2,6 miliárd litrov na výrobky s nízkym obsahom tuku. Pri spracovaní mlieka sa vyrábal hlavne syr. V roku 2017 dodalo 503 producentov 1,74 milióna ton syrov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2016 pokles o 0,3 %, pričom viac ako tretina syrov (618 448 ton) boli čerstvé syry. Produkcia mäkkých syrov dosiahla 408 277 ton. Produkcia krájaného syra bola 246 761 ton a výroba tvrdých syrov 338 661 ton. Segment tvrdých syrov bol zároveň jediný, ktorý neklesol, ale bol rozšírený o 3,1 %.
Zo smotany bolo počas uplynulého kalendárneho roka vyrobených vo Francúzsku celkovo 449 883 ton Crème fraîche (jemná kyslá smotana s vysokým obsahom tuku) a šľahačky, čo zodpovedá nárastu o 3,5 %. Produkcia prírodných jogurtov sa výrazne zvýšila o 10,1 % na 452 353 ton. Na druhej strane celkové množstvo ochutených jogurtov bolo o niečo nižšie. Ich celkoví produkcia dosiahla 977 995 ton, čo je o 0,6 % menej ako v predchádzajúcom roku. V 2017 sa vyprodukovalo 350 490 ton masla, čo je medziročne o 3,7 % menej. Pokles výroby sušeného mlieka bol ešte výraznejší (-5,5 %), pričom celkové vyprodukované množstvo predstavovalo 278 164 ton. Na rozdiel od toho vzrástla výroba sušenej srvátky o 4,7 % na úroveň 565 852 ton.
Viac kôz ako ovčieho mlieka
Popri chove hovädzieho dobytka francúzski farmári stále viac využívajú ovce a kozy na produkciu mlieka a syrov. V roku 2017 bolo do mliekarní dodaných 470,28 miliónov litrov kozieho a 286,08 miliónov litrov ovčieho mlieka. V krajine bolo v roku 2017 celkovo 2,485 fariem s chovom kôz a 3 345 fariem s chovom oviec zameraných na výrobu mlieka. Z kozieho mlieka bolo v minulom roku vyprodukovaných 103 344 ton syrov a z ovčieho mlieka 63 487 ton syrov.

Zo zdrojov Topagrar preložil a upravil:

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov