Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Eva Sadovská

Ceny tovarov a služieb v apríli 2018 podľa Štatistického

úradu SR medziročne vzrástli o 2,9 %. Oproti marcu 2018 sa jedná o celkom slušné zrýchlenie, nakoľko v marci 2018 bol evidovaný medziročný nárast cien o 2,4 %. Ťahúňmi aprílového cenového rastu boli potraviny s medziročnými nárastom cien o 5,8 % a doprava, ktorá zdražela oproti vlaňajšku o 5,3 %.

Medziročné tempo zdražovania potravín (5,8 %) tak v apríli opäť zrýchlilo. Medzimesačne potraviny zdraželi o 0,3 %.

Ceny potravín sú Slovákmi ostro sledované a vnímané, nakoľko náklady na ne z celkových nákladov domácností tvoria takmer pätinu. Priemer za krajiny EÚ sa pritom pohybuje na úrovni 12 %.  Vývoj cien potravín vo všeobecnosti ovplyvňuje významne vývoj cien poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. Tie ovplyvňujú vývoj cien potravín ako rastlinného, tak aj živočíšneho pôvodu. Rast slovenskej ekonomiky a nízka miera nezamestnanosti dávajú taktiež predpoklad skôr pre cenový rast ako pokles. Svoje dokáže urobiť aj cenový vývoj energií či pohonných hmôt, nakoľko potraviny je potrebné vyrobiť a prepraviť.

Očakávame, že aj v najbližších mesiacoch roka 2018 si budeme za potraviny a nealkoholické nápoje priplácať, medziročne cca 5 - 6 %. Bude to predovšetkým dôsledok efektov ešte zo sklonku minulého roka (maslová a fipronilová kríza). Samozrejme, nie všetky faktory či vplyvy sme momentálne schopní odhadnúť. Napríklad počasie a jeho vplyv na úrodu u nás i vo svete, čo sa podpisuje na vývoj cien agrokomodít na svetových trhoch. Taktiež chov bravčového dobytku sa javí ako veľmi citlivý a to má dopad aj na jeho financovanie a následne aj na ceny bravčového mäsa v obchodoch.

V posledných mesiacoch sa tak trochu polemizuje aj o vplyve príplatkov za noc alebo víkendy na ceny v našich obchodoch. Predpokladáme, že v prípade opatrenia, ktorým sa zvyšujú príplatky za prácu v noci či cez víkend, príde najprv k určitej „pozorovacej fáze“, kedy sa vyhodnotí dopad tohto opatrenia na hospodárenie tej ktorej spoločnosti. Ak sa spoločnosti rozhodnú podniknúť určité kroky, tak zrejme pôjde o tieto. V niektorých prípadoch firmy môžu pristúpiť k skráteniu prevádzkových hodín, v iných sa možno cez víkend ani pracovať nebude. Môžu ale pristúpiť aj k úpravám platov alebo k zvyšovaniu cien výstupov, čo sa môže odraziť napríklad aj na vyšších spotrebiteľských cenách.

Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov