Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Zo zdrojov just-food preložil a upravil: Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Vedecky podložené nutričné a zdraviu prospešné vlastnosti mlieka boli na Svetovom

mliekarenskom samite 2017 významnou témou v diskusiách o zvyšujúcom sa tlaku na pokles predaja mliečnych produktov v dôsledku rozširujúcej sa ponuky nemliečnych alternatív.

Zdravie a BIG DATA

Profesorka výživovej medicíny na univerzite v Surrey Margaret Raymanová uviedla, že vo VB je u mnohých tehotných žien zistený mierny až stredný nedostatok jódu. To vyvoláva značné obavy, pretože jód je potrebný na syntézu hormónov štítnej žľazy nevyhnutných pre správny vývoj mozgu a psychomotoriky dieťaťa, pričom nemliečne alternatívny majú spravidla obsah jódu veľmi nízky. Vedúca pracovníčka laboratória športovej výživy v rámci Sport Ireland Institute, Dr. Sharon Madiganová na samite komunikovala myšlienku dôležitosti správnej nutričnej stratégie pred, počas a po tréningu. Mlieko a mliečne produkty môžu pritom v športovej výžive zabiť tri muchy jednou ranou. Pomáhajú pri zásobovaní energiou, podporujú rehydratáciu pre správnu rovnováhu tekutín a tiež pomáhajú pri raste čistej svalovej hmoty. Pravdepodobne k najzaujímavejším patrili debaty o pozitívnych vplyvoch na zdravé starnutie. Dr. Constance Gayet-Boyerová z Francúzskej mliečnej rady (Centre Interprofessional de L'Economie Laitiere) uviedla, že výskum ukazuje prvé sľubné výsledky pri spájaní konzumácie mliečnych výrobkov s redukciou rizikových faktorov vzniku demencie. Dr. Margrethe Jonkmanová, riaditeľka výskumu a vývoja holandského mliekarenského obra FrieslandCampina, zdôraznila, že inovácia je základom pre prebiehajúci úspech priemyslu a zabezpečenie toho, že mliečne výrobky budú z dlhodobého hľadiska dôležité. Súčasné zameranie na udržateľnosť musí pokračovať, ak má sektor znížiť svoju negatívnu environmentálnu stopu.

Seminár identifikoval osem inovatívnych technológií, vrátane drôtov, snímačov a 3D tlače, ktoré by mohli pozitívne „narušiť" mliekarenský priemysel. Delegáti si vypočuli aj ako sa BIG DATA riešenia a nové technológie stávajú čoraz dostupnejšími a spôsobujú revolúciu v manažmente kŕmenia dojníc po celom svete. Seminár potvrdil tézu, že nové technológie a analýzy dát musia pridávať hodnotu v rámci dodávateľského reťazca mliečnych výrobkov, najmä na úrovni fariem, a že na praktickej úrovni musí byť technológia intuitívna a umožniť poľnohospodárovi prijímať lepšie rozhodnutia v oblasti riadenia. Pre exportne ladené podniky je nevyhnutné, aby investovali čas a zdroje do budovania svojej prítomnosti na trhoch Ázie a Afriky, aby mliečne výrobky zostali integrálnou súčasťou stravovania spotrebiteľov na týchto trhoch.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov