Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Týždenník TREND už štvrtým rokom organizuje zaujímavé diskusné poobedie týkajúce sa širokého spektra citlivých tém biznisu v agrosektore s názvom Trend Business Afternoon.

Patrónom celého podujatia býva už tradične VÚB banka. Organizátori aj v tomto roku vybrali zaujímavé témy, ktorých ústredným leitmotívom malo byť hľadanie odpovedí na kľúčovú otázku: Ako prežiť cenové šoky v agrobiznise?

 

Diskutovať prišli prišli odborníci z celej výrobno – obchodnej vertikály a nechýbala ani ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná ako aj generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. Ministerka MPRV SR Gabriela Matečná hovorila o krokoch, ktoré robí rezort pre zmiernenie cenových šokov v agrovýrobe. Podľa jej slov je cieľom ministerstva vytvoriť sériu systémových opatrení, ktoré by do budúcnosti zmiernili či dokonca dokázali predchádzať situáciám, ktorú aktuálne vidíme v odvetví prvovýroby mlieka. Za týmto účelom vznikli na ministerstve pracovné skupiny, ktorých úlohou je popri monitoringu situácie aj hľadanie nástrojov na zmiernenie volatility na trhu. „Na Slovensku stále chýba rizikový fond, ktorý by mohol volatilitu tlmiť“, naznačila ministerka na jednu z alternatív manažmentu cenových kríz v odvetví. Ako podotkla, na fungovaní takéhoto fondu by sa malo popri prvovýrobe podieľať aj ministerstvo a tiež poisťovne. Okrem toho by v roku 2017 chcelo ministerstvo presadiť niekoľko podpôr pre odvetvie: Bonifikáciu úverov, podporu na červenú, resp. zelenú naftu, podporu zamestnanosti či podporu na eradikáciu. Ministerka vo svojom príhovore okrem iného znovu poukázala na nevyhnutnosť toho, aby farmári sa sústredili na kvalitu a tvorbu produktov s pridanou hodnotou, pretože tento prístup im zaručí vyššie realizačné ceny. Aj toto môže byť nástroj ako môže poľnohospodár zmierniť cenové výkyvy na trhu. Ministerstvo chce aktivity vedúce k finalizácii produkcie v nasledujúcom období masívnejšie podporovať aj z Programu rozvoja vidieka. Žiaľ, voľný kapitál v programe je po masívnom prvom kole výziev dosť obmedzený. Preto ministerstvo avizuje skôr menšie projekty, pričom tieto budú cielené hlavne na vyššie spomínané ciele.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov