Budúcnosť zabezpečenia obyvateľstva planéty potravinami je neistá.
Štúdia uvádza, že sa európske vlády budú musieť viac usilovať o vytvorenie vhodných predpokladov pre technologické zmeny v poľnohospodárstve. Kľúčovou otázkou sa stanú "technologické inovácie" v Európe, ak sa v jej agrárnom sektore budú stále pokladať geneticky zmenené osivá za sporné.
Vhodné metódy pestovania a genetické zmeny by mohli byť schopné zmierniť dôsledky "sucha a páľav a globálneho otepľovania", uvádza sa v štúdii.
Druhou stránkou prognózy je jej pesimistický výhľad. Technologizácia poľnohospodárstva nemusí zamedziť nedostatku potravín v prípade, ak sa ničivo prejavia dôsledky otepľovania. "Potraviny zdražejú a ich kvalita sa môže znížiť", konštatujú autori dokumentu. Ich celosvetový nedostatok povedie k protekcionizmu.
/TASR/