tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

V Nemecku majú vážny problém s premnožením populácie husí. To, čo niektorí považujú za úspech v ochrane druhov, sa teraz mení na druh spôsobujúci vážne škody na úrode. Tisíce husí útočia na mladé obilné a trávnaté porasty.

Zakaždým, keď hus skloní hlavu, chytí malú stopku a vytrhne mladú rastlinu úplne zo zeme. "Každé sústo je škoda a tento veľký kŕdeľ zvierat zožerie neuveriteľné množstvo rastlín," sumarizuje Carl Noosten, predseda pracovnej skupiny (AG) Landvolk Dolné Sasko.

Predtým zelené polia s letnými obilninami sú po niekoľkých hodinách úplne holé. Medzi poľnohospodármi, pre ktorých je letná úroda už druhým výsevom na pôde po tom, čo husi bielolíce (Branta leucopsis) zlikvidovali ozimnú pšenicu, je veľa napätia. Je to preto, že letné osivá sú tento rok veľmi vzácne a drahé. "Tlak nespokojnosti je obrovský a čas sa kráti," hovorí Noosten a odráža náladu medzi svojimi kolegami.

Poľnohospodári sú zmätení

Farmári sú v strate. „Dlhodobé strašenie alebo streľba sú zakázané, hoci objem škôd sa z roka na rok rastie,“ vysvetľuje Noosten. Je to najmä preto, že husi už niekoľko rokov prichádzajú zo svojich zimovísk o dva týždne skôr.

"Máme európsky súbor pravidiel vo forme smernice o vtákoch. Napriek tomu je prekvapujúce, ako odlišne sa problém s týmito husami rieši v našich susedných krajinách Holandsku a Dánsku v porovnaní s Dolným Saskom a Šlezvickom-Holštajnskom," hovorí Erich Hinrichs, člen pracovnej skupiny pre poľnohospodárstvo AEWA European Goose Management Group.

V prípade takých mobilných druhov, ako sú husi bielolíce, existuje naliehavá potreba spoločného cezhraničného riadenia. "Manažment neznamená, že lov je na prvom mieste, ale začína dobrým a čestným monitorovaním populácie," tvrdí Hinrichs. Problém je v tom, že nie všetky husi sú zaznamenané, pretože sú aj mimo sčítacích oblastí.

Dokonca aj ornitológovia vidia potrebu plánov riadenia

Poľnohospodári v Dolnom Sasku vítajú skutočnosť, že ornitológovia prevzali iniciatívu v Dohode o ochrane africko-euroázijského sťahovavého vodného vtáctva (AEWA) a spustili plány riadenia pre hus bielolícu a hus sivú.

"Bohužiaľ, federálne ministerstvo životného prostredia do značnej miery torpéduje prácu AEWA Goose Management Group týchto vedcov, samozrejme, z ideologických dôvodov," hovorí Hinrichs a tým poskytuje pohľad do zákulisia.

Dobrý stav ochrany týchto druhov je v súčasnosti viac než zabezpečený. "Teraz ide o zníženie konfliktov s poľnohospodárstvom a leteckou dopravou," hovorí. Je to preto, že práve husi, ktoré sa živia plodinami na poľnohospodárskej pôde, spôsobujú veľké škody. Pastviny sú zničené a dojnice sa v týchto oblastiach nemajú na čom pásť.

"Kravám sa nechce ísť von, keď sú tam husi, otočia sa a vrátia sa do maštale," poznamenal Noosten. Čas dôležitého prvého kosenia sa tiež často musí odložiť – na úkor kvality krmiva pre dojnice.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Christian Charisius

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov